Więcej o roślinie poniżej:
Trybula ogrodowa (Anthriscus cerefolium)
kategoria: zioła
stanowisko: półcień
wysokość: do 0,7 m
mrozoodporność: do -20°C
odczyn gleby: lekko kwaśny, obojętny, lekko zasadowy
preferencje glebowe: żyzna, lekka, przepuszczalna, pulchna
podlewanie: mało
barwa liści/igieł: zielona
barwa kwiatów: biała
pokrój: kępiasty
okres kwitnienia: maj-czerwiec
wysiew: wiosna
rozmnażanie: siew
trwałość liści: sezonowe
zastosowanie: balkony, roślina jadalna i lecznicza, tarasy, rabata ziołowa
tempo wzrostu: szybkie
Trybula ogrodowa - sylwetka
Mocny, słodkawo-korzenny aromat trybuli przywodzi na myśl zapach anyżu. Kiedyś była bardzo popularna i chętnie stosowana do przyprawiania wielu potraw, dziś nieco zapomniana. Stopniowo odbudowuje swą utraconą pozycję.
Trybula ogrodowa - forma wzrostu
Trybula jest rośliną jednoroczną, która rozmnaża się samoistnie przez samosiew, szybko tworząc gęste kępy. Mogą one wyrastać na wysokość od 30 do 60 cm. Wiosną i latem, od maja do sierpnia, nad jasnozielonymi miękkimi liśćmi, które nieco przypominają liście pietruszki, pojawiają się drobne białe kwiatostany.
Stanowisko trybuli
Trybula udaje się najlepiej na stanowiskach półcienistych. Lubi rosnąć w podłożu luźnym i umiarkowanie wilgotnym. Zbytnie nasłonecznienie przyspiesza kwitnienie. Pędy kwiatostanowe muszą być jak najszybciej usunięte, gdyż hamują rozwój liści.
Trybula ogrodowa - uprawa
Nasiona trybuli ogrodowej zaczyna się wysiewać od kwietnia. Systematyczny wysiew gwarantuje stały dostęp do świeżych liści, które można zbierać już 2 miesiące po wysiewie, gdy liście osiągną 10 cm długości. Rośliny wysiane pod koniec września dobrze zimują w gruncie i wiosną szybko tworzą rozety liściowe. Nasiona sieje się w rzędach co 25-30 cm. Zbyt gęstą trybulę przerywamy. Trybulę można uprawiać w pojemnikach.
Zastosowanie trybuli ogrodowej
Trybula jest wykorzystywana głównie do celów przyprawowych. Ziele i młode liście zbiera się od maja do pierwszych mocnych przymrozków. Przyprawa może być dodawana do sałatek, zup, sosów oraz twarożku.
Porada
Trybula, w połączeniu z pietruszką i bazylią, może być świetnym dodatkiem do domowej roboty masła ziołowego.
Komentarze