Czasem z lat dzieciństwa przypominamy sobie smak młodej marchwi, którą własnoręcznie wyrywaliśmy z ziemi, słodkich nasion w jędrnych strąkach świeżego groszku czy też ziołowy zapach posiekanych liści pietruszki lub szczypiorku na kromce chleba z masłem. Te i inne smakołyki są ciągle jeszcze w zasięgu ręki, jednak pod warunkiem, że mamy do dyspozycji kilka metrów kwadratowych grządki w nasłonecznionym miejscu i poświęcimy uprawie warzyw odpowiednią ilość czasu.

Dzień, dwa przed planowanym siewem lub sadzeniem przekopujemy ziemię możliwie głęboko, dodając własnej produkcji grubo przesiany kompost albo kupiony, bogaty w próchnicę, nawóz organiczny. Przy wyborze odmian warzyw kierujemy się własnymi upodobaniami, jednak przyglądając się kolorowym torebkom z nasionami, zwróćmy także uwagę na krótki okres kiełkowania oraz odporność na choroby.

 

 

Rzodkiewki, marchew oraz cebula 

Na grządce warzywnej najwcześniej dojrzewają rzodkiewka oraz rzodkiew. Wczesną rzodkiewkę o korzeniach okrągłych z cienką ciemnoczerwoną skórką lub podłużnych i śnieżnobiałych wysiewamy wprost na grządce od końca marca. W inspekcie lub pod włókniną wysiew i zbiór możemy przyspieszyć nawet o dwa, trzy tygodnie. Bardzo wczesnymi odmianami są ‘Marabelle’ oraz ‘Cherry Belle HS’.

Wykazują one ponadto dużą odporność na pękanie i parcenie. Grządkę warto natychmiast po wysiewie przykryć drobnooczkową siatką osłaniającą dla ochrony przed śmietką brukwianką. Marchew i cebula są nie tylko w kuchni dobraną parą.

Na grządce potrafią chronić się wzajemnie przed szkodnikami. Połyśnica marchwianka, której larwy żywią się miąższem korzeni, nie znoszą zapachu cebuli. Natomiast woń liści marchwi skutecznie odstrasza śmietkę cebulankę. Pierwsze listki marchwi mogą się pokazać dopiero po trzech tygodniach od wysiewu, dlatego jej nasiona warto wymieszać z nasionami kopru lub trybuli.

Roślinne źródło zdrowia

Zioła kiełkują szybciej, wyraźnie zaznaczając rządki. Teraz możemy łatwo plewić chwasty, by młode marchwie nie miały konkurentów w pozyskiwaniu substancji odżywczych i światła.

Cebulę możemy wysiewać lub sadzić. Dymka, czyli roczna cebula do sadzenia, jest mniej wytrzymała na zimno i jej uprawę rozpoczynamy dopiero w kwietniu. Dla ochrony przed chorobami grzybowymi, przed wysiewem lub sadzeniem cebuli, grządkę powinniśmy zraszać wywarem z pędów skrzypu. Potem podlewamy rośliny tylko w dłuższych okresach suszy.