Warzywa opanowały rabatę kwiatową. Między daliami i cyniami rozsiadły się niebieskoszare główki czerwonej kapusty, a żółtym nagietkom towarzyszy fioletowa kalarepa. Pomysł, aby na jednej grządce łączyć rośliny użytkowe z ozdobnymi, nie jest nowością. Zarówno w ogrodach wiejskich, jak i pałacowych kapusta i inne warzywa zawsze zajmowały eksponowane miejsca. Najbardziej znanym przykładem jest ogród przy zamku Villandry w dolinie Loary we Francji. Także w bliższym naszych granic poczdamskim Charlottenhofie można podziwiać dzisiaj, podobnie jak niemal 200 lat temu, kukurydzę i bakłażany zdobiące ogrodowe założenia, wzorowane na włoskich projektach.

 

Jakie warzywa pozytywnie wpływają na atrakcyjność ogrodu?

Szczególnie efektowne są rośliny warzywne w kolorach ciemnoczerwonym i fioletowym. Godną polecenia nową odmianą jest ciemnoczerwony jarmuż Redbor’. Roślina o pięknym pokroju i niezwykłej barwie liści może śmiało królować na niejednej rabacie. Na małej grządce wystarczy posadzić jeden okaz, aby powstała interesująca kompozycja. Kolorowy jarmuż wyjątkowo elegancko prezentuje się w otoczeniu roślin o szarosrebrnych liściach, jak np. jednoroczny starzec Senetiomaritima czy mniej znany gatunek lawendy Lavandula stoechas. 

 

W zależności od wielkości ogrodu, warto znaleźć miejsce, by uporządkować warzywa w wydzielonym miejscu (zdj.: Fotolia.com)

 

Pogodną barwną aranżację pomogą wyczarować byliny o żółtych kwiatach, jak np. nachyłek Coreopsis, a także rośliny jednoroczne, np. nasturcje i cynie. Na pewno wiele uroku zyska także grządka, na której fioletowy kalafior ‘Grafitti’ będzie się rozwijał w towarzystwie kremowobiałych aksamitek lub białych i różowych onętków Cosmos.

Buraki oraz żurawki upiększające ogród

Wśród ozdobnych odmian warzyw od dawna znaczącą pozycję zajmuje burak liściowy. Warto sprawdzić we własnym ogrodzie, jak atrakcyjnie wygląda połączenie czerwonolistnej żurawki Heuchera z żółtą odmianą tego buraka. Sztywno wyprostowane liście warzywa także bardzo dobrze komponują się z niebiesko ukwieconymi, wiotkimi pędami poduszkowego dzwonka Poszarskiego Campanula poscharskyana. Popularne, szybko rosnące warzywa dyniowate, jak np. cukinia czy kabaczek, mogą wspiąć się po kracie wraz z innymi jednorocznymi roślinami pnącymi. Liczne różowe kwiaty groszku pachnącego Lathyrus odorata i jaskrawoniebieskie wilca trójbarwnego Ipomoea tricolor doskonale pasują do dużych żółtych kwiatów cukinii.


 

Wzniesiona grządka

Karczochy, jarmuż ‘Toscana di Nero’ i nasturcja na wzniesionej grządce rosną bardzo dobrze i pięknie wyglądają. Nawet z niedużej powierzchni można się spodziewać dobrych plonów. Tajemnica bujnego rozwoju roślin tkwi w podłożu: wolno rozkładające się roślinne resztki ogrzewają ziemię i stopniowo uwalniają substancje odżywcze.

 


Zbiory warzyw z mieszanej grządki ozdobnej jest możliwy, a nawet konieczny. Owoce cukinii najlepiej smakują, gdy są dosyć małe. Kolorowe, mięsiste ogonki liściowe buraka liściowego przygotowujemy jak szparagi, a blaszki liściowe jak szpinak. Fioletowy kalafior natomiast jest doskonałym składnikiem wielu surówek i sałatek.