Polska nazwa pomidor wywodzi się z włoskiego pomo d’oro, co znaczy złote jabłko. Pomidor przybył do Europy po odkryciu Ameryki przez Kolumba. Do Polski sprowadziła go królowa Bona. Dostępne odmiany odznaczają się bardzo rozmaitymi kształtami i wybarwieniem. Owoce mogą być kuliste, cylindryczne, sercowate, gruszkowate, przybierają barwy żółtą, pomarańczową, różową lub czerwoną. 

Podstawowym kryterium wyboru odmian jest przeznaczenie owoców. Jedne, np. ‘Poranek’, smakują najlepiej na świeżo, inne, jak ‘Sokal’, są polecane na przetwory (soki, przeciery). Duże mięsiste owoce można grillować. Owoce zawierają dużo witamin i soli mineralnych, a także substancje wtórne, w tym likopen, który wychwytuje i unieszkodliwia wolne rodniki, przez co działa przeciwnowotworowo.

Spis treści:

  1. Pomidory z nasion
  2. Pomidory z rozsady
  3. Udana uprawa pomidorów - zasady
  4. Najciekawsze odmiany pomidorów

Pomidory z nasion

Wysiew nasion, w zależności od temperatury należy rozpocząć w drugiej połowie marca. Należy przygotować pojemniki z podziałkami - plastikowe lub z tworzywa organicznego. Wypełniamy je odpowiednim podłożem, a następnie lekko dociskamy. Jeżeli chcesz, aby ziemia była bardziej przepuszczalna -dodaj mieszankę piasku oraz torfu, który urozmaici ją.

Do wybranych dzielonych pojemników wkładamy nasionka - po 1 lub 2, na wypadek, gdyby któreś z nich nie wykiełkowało. Następnie eliminujemy jedno z nich, aby roślina była silniejsza i nie konkurowała z inną sadzonką. Zasypujemy delikatnie ziemią tak, aby przykryć nasiona. Po wykiełkowaniu, gdy rozwiną się pierwsze liście, przekładamy rośliny do większych pojemników.

Pomidory z rozsady

Pomidory uprawia się z rozsady, co wynika z długiego okresu wegetacji. Sadzonki sadzi się do gruntu, gdy mijają majowe przymrozki (po zimnych ogrodnikach), a gleba ogrzeje się do temperatury 12-13°C. Rozsady można kupić lub przygotować samemu. Nasiona sieje się na głębokość trzykrotnie większą od ich średnicy, w terminie od 15 do 20 kwietnia. Nasiona kiełkują w temperaturze 22-25°C. Na tydzień przed wysadzeniem roślin do gruntu należy ograniczyć podlewanie i umieścić pojemnik z siewkami (wielodoniczkę) na wolnym powietrzu.

Kupione rozsady pod żadnym pozorem nie mogą mieć uszkodzonej bryły korzeniowej. Część nadziemna nie może być ani zwiędła, ani, co gorsze, zaatakowana przez mszyce (na spodniej stronie liści). Kupiona rozsada powinna mieć 15-30 cm wysokości i bryłę korzeniową średnicy ok. 10 cm.

Udana uprawa pomidorów

Pomidory lubią stanowiska ciepłe, słoneczne, przewiewne, zasobne w próchnicę i składniki pokarmowe. Pod uprawę warzyw najlepsze jest miejsce o południowej wystawie. Krzewy prowadzi się na 1-2 pędy, wszystkie pozostałe pędy boczne usuwamy. W okresie zawiązywania owoców uprawy wymagają systematycznego, umiarkowanego podlewania. Wodę rozprowadzamy w taki sposób, aby nie moczyć roślin powyżej nasady. W uprawie warto stosować ściółkowanie (agrowłókniną). Dzięki temu temperatura podłoża wzrasta, a to z kolei przyczynia się do szybszego rozwoju roślin i wcześniejszego plonowania. Ściółka ogranicza też rozwój chwastów.

Najciekawsze odmiany pomidorów

Vilma

Odmiana bardzo plenna do uprawy amatorskiej, nadaje się do pojemników. Owoce słodkie, plonowanie: lipiec-wrzesień.

Awizo

Odmiana wczesna, karłowa, o wysokiej tolerancji na zarazę ziemniaka. Owoce polecane na przetwory.

'Malinowy Bosman'

Jest to odmiana średniowczesna samokończąca, przeznaczona do uprawy polowej na przetwory lub do bezpośredniego spożycia. Ma krwisty kolor i mięsiste, soczyste wnętrze.

Lubań

Odmiana wczesna, karłowa, o kulistych owocach śr. powyżej 6 cm. Plonuje pewnie w latach chłodnych i mokrych.

'Black prince'

Odmiana gruntowa o charakterystycznej purpurowej barwie. Jest idealna zarówno do przetworów, jak i sałatek - charakteryzuje się delikatnym, słodkawym aromatem.

‘Tomatoberry’

Nowość. Bardzo obiecująca odmiana o słodkich mięsistych owocach. Doskonała do sałatek i na przekąski.

'Or pera d'abruzzo'

To odmiana o ciekawym, gruszkowym kształcie. Pomidory są bardzo soczyste i niezwykle smaczne. idealne do przetworów, jak i na kanapki.

Yellowpearshaped

Pomidor ozdobny koktajlowy o owocach przypominających gruszki. Nadaje się do uprawy w pojemnikach.

'Lambert'

To odmiana idealna na przetwory: ketchup, przeciery oraz gęste sosy. Są łatwe w uprawie oraz szypułka w łatwy sposób odchodzi od owocu.

Maliniak

Odmiana pomidora malinowego karłowego do uprawy bez palikowania. Owoce mają wyborny smak.

'Lolek'

Charakteryzuje się żółtopomarańczową skórką - natomiast wewnątrz jest krwistoczerwony. Idealna odmiana do przechowywania aż do stycznia.

Malinowywarszawski

Odmiana wczesna, bardzo plenna o dużych owocach. Miąższ soczysty, mięsisty, bardzo smaczny.