Jeśli dysponujemy niezbyt dużą powierzchnią w warzywniku, należy ją bardzo efektywnie wykorzystać. Warzywa i zioła wszechstronnie stosowane w śródziemnomorskiej kuchni mają dość wysokie wymagania uprawowe. Należy dla nich wybrać miejsce słoneczne, w miarę osłonięte od wiatrów. Sadzimy je w zależności od ich wysokości.

 

 

Najwyższe piętro stanowić będą pomidory, na przykład koktajlowe i ogórki prowadzone przy podporach, niższe zaś cukinie i kabaczki, które można posadzić na podniesionych grządkach napełnionych podłożem lub glebą wymieszaną z kompostem. Pomiędzy nimi można posadzić część ziół, na przykład tymianek i szałwię.

Najniższe piętro zajmą zioła, takie jak santonila zielona, pietruszka, pomiędzy nimi różne gatunki bazylii, stanowiące dobre sąsiedztwo dla papryki, a także cytrynowy tymianek i oregano. Sadząc paprykę i bazylię, warto zasilić je kompostem, jeśli gleba nie jest zbyt przepuszczalna i zasobna w materię organiczną. W tym celu można też wykorzystać torf lub ziemię ogrodniczą.