Więcej o roślinie poniżej:

Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis)

kategoria:  doniczkowe, zioła

stanowisko:   słońce

wysokość:  do 1 m

zimowanie: pomieszczenie, 2-8°C

mrozoodporność:  do 0°C

odczyn gleby:  lekko zasadowy

preferencje glebowe: przepuszczalna, piaszczysto-gliniasta

podlewanie:  mało

barwa liści/igieł: zielona

barwa kwiatów:  niebieska, fioletowa, różowa

pokrój: wzniesiony, krzaczasty

okres kwitnienia: luty-kwiecień

wysiew: wiosna

rozmnażanie: siew, sadzonki zielne

trwałość liści:  zimozielone

zastosowanie:  balkony, tarasy, rabaty, pomieszczenia, roślina jadalna

tempo wzrostu:   szybkie

Rozmaryn jest szeroko wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu przetwórczego, od spożywczego po perfumeryjny.

W dojrzałym wieku rozmaryn może osiągać nawet do 2 m wysokości i nie mniejszą szerokość. Regularne zbieranie ziela trzyma go jednak w ryzach. W krajach południowych w wielu aranżacjach rozmaryn wykorzystywany jest w charakterze małej rośliny żywopłotowej.

Dużą wartość ozdobną mają błękitnoniebieskie kwiaty, które na wolnym powietrzu otwierają się zwykle już od maja, a u zimowanych roślin doniczkowych już często od lutego.

Wiecznie zielone zioła tolerują mrozy (do pewnego stopnia), znacznie gorzej znoszą działanie ostrego słońca. Dlatego najlepsze pod uprawę są miejsca słoneczne latem i zacienione zimą.

Alternatywnie zioła możemy okrywać świerkowymi gałązkami lub przesadzać do doniczek, które późną jesienią wstawiamy do domu do chłodnego pomieszczenia. Do uprawy wykorzystujemy piaszczystą ziemię, która ani nie wysycha, ani nie moknie.

Za wyjątkowo wytrzymałe na niskie temperatury (do -22°C) uchodzą odmiany ‘Arp’, Hill Hardy’ oraz ‘Veitshochheim’. Najlepiej prowadzić uprawę z sadzonek, gdyż uprawa z nasion trwa bardzo długo. Sadzonki ukorzeniamy w sierpniu.

Herbatka z rozmarynu pomaga na brak apetytu i problemy trawienne. W kuchni przyprawia się nim potrawy z wieprzowiny, jagnięciny i baraniny. Oberwane i posiekane igiełki rozmarynu wydzielają piękny zapach.

Rozmaryn nie lubi przesadzania, dlatego, o ile to możliwe, powinien jak najdłużej rosnąć na jednym stanowisku.