Więcej o roślinie poniżej:
Rozmaryn (Rosmarinus)
kategoria: doniczkowe, zioła
stanowisko: słońce
wysokość: do 1 m
zimowanie: pomieszczenie, 2-8°C
mrozoodporność: do 0°C
odczyn gleby: lekko zasadowy
preferencje glebowe: przepuszczalna, piaszczasto-gliniasta
podlewanie: mało
barwa liści/igieł: zielona
barwa kwiatów: niebieska, fioletowa, różowa
pokrój: wzniesiony, krzaczasty
okres kwitnienia: luty-kwiecień
wysiew: wiosna
rozmnażanie: siew, sadzonki zielne
trwałość liści: zimozielone
zastosowanie: balkony, tarasy, rabaty, pomieszczenia, roślina jadalna
tempo wzrostu: szybkie
Rozmaryn - sylwetka
Rozmaryn należy do najlepiej znanych ziół śródziemnomorskich. Jego niebieskofioletowe (do białawych) kwiaty pojawiają się wiosną, niekiedy pojedynczo także latem. Rozmaryn może być wykorzystywany do celów dekoracyjnych oraz kulinarnych; jego aromatyczne, wiecznie zielone liście (zarówno świeże, jak i suszone) są popularną przyprawą kuchenną. Rozmaryn jest rośliną długowieczną, może osiągać ponad 2 m wysokości.
Stanowisko dla rozmarynu
Krzewy lubią ciepłe, słoneczne stanowiska, tylko w takich miejscach osiągają duże rozmiary i wytwarzają odpowiednio dużą ilość olejków eterycznych. Rozmaryn sadzimy do dobrej jakościowo ziemi dla roślin doniczkowych.
Nawadnianie rozmarynu
Od wiosny do jesieni podlewamy umiarkowanie, ale między podlewaniami nie dopuszczajmy do wysuszenia bryły korzeniowej. Doniczkę ustawiamy na cokole.
Rozmaryn - nawożenie
Aby rośliny prawidłowo się rozwijały, muszą być zasilane co dwa tygodnie na przestrzeni od lutego/marca do sierpnia dobrej jakości nawozem zasobnym w potas.
Cięcie rozmarynu
Aby rośliny utrzymały ładny, zwarty pokrój, krzewy przycinamy co roku albo w lutym/marcu, albo po kwitnieniu. Rozmaryn nie należy do roślin szybko rosnących.
Zimowanie rozmarynu
Rozmaryn znosi temperatury do -10°C. Kwatera powinna być jasna i chłodna (0-10°C). Podlewamy umiarkowanie. Podczas ciepłej zimy rośliny mogą zimować na dworze (doniczka ocieplona folią i matami).
Porada
Za jedną z najbardziej wytrzymałych na mrozy uznawana jest odmiana ‘blue winter’. Jej zielonoszare liście są wyjątkowo aromatyczne.
Komentarze