Zdecydowana większość współcześnie uprawianych odmian winorośli pochodzi od dziko rosnącego gatunku Vitisvinifera. Jego ojczyzną są tereny sporej części Europy, Azji i Afryka. Udomowienie dzikich form i powstanie pierwszych odmian uprawnych nastąpiło wiele wieków przed naszą erą, prawdopodobnie na obszarze dzisiejszej Armenii i Gruzji.

Klimat tych terenów jest zdecydowanie cieplejszy niż Polski, przez co bardziej sprzyja uprawie winorośli. Odmianom uprawianym w naszym kraju również powinniśmy zapewnić podobne warunki. Na temperatury panujące w trakcie wegetacji mamy niewielki wpływ. Jednak poprzez usytuowanie winnicy w miejscach osłoniętych i niewystawionych na działanie wiatrów możemy poprawić warunki wzrostu krzewów.

Posadzenie krzewów na dobrze doświetlonych, czyli łatwo nagrzewających się stokach, wpływa na wzrost temperatury gleby i otoczenia nawet o kilka stopni. Unikajmy sadzenia winorośli w miejscach zacienionych, na przykład pod wysokimi drzewami. Również wybór sposobu prowadzenia krzewów ma znaczenie dla dobrego dojrzewania gron. Polecanym sposobem uprawy winorośli jest rozkładanie pędów na pergoli. Dzięki tej konstrukcji cały krzew jest równomiernie nasłoneczniony (zwłaszcza grona jagód).

Znacznie ułatwiona jest również pielęgnacja krzewów, w tym cięcie latem. Cenną zaletą uprawy na pergoli jest także szybkie obsychanie liści z rosy i deszczu, przez co poprawiamy zdrowotność krzewów, a ograniczamy porażenie przez mączniaka i szarą pleśń.