Więcej o roślinie poniżej:
Kminek zwyczajny (Carum carvi)
kategoria: zioła
stanowisko: słońce
wysokość: do 1 m
mrozoodporność: do -20°C
odczyn gleby: lekko zasadowy
preferencje glebowe: żyzna, przepuszczalna, zasobna w wapń
podlewanie: mało
barwa liści/igieł: zielona
barwa kwiatów: biała
pokrój: wzniesiony
okres kwitnienia: maj-czerwiec
wysiew: lato
rozmnażanie: siew
trwałość liści: sezonowe
zastosowanie: balkony, roślina jadalna, tarasy, rabata ziołowa
tempo wzrostu: szybkie
Kminek zwyczajny - sylwetka
Kminek stosowano do celów przyprawowych i leczniczych już w czasach prehistorycznych. W średniowieczu podawano go z cukrem na koniec uroczystego posiłku.
Forma wzrostu kminku zwyczajnego
Kminek należy do tych roślin dwuletnich, które w pierwszym roku tworzą jedynie rozetę liściową (z którą zimują), a dopiero w drugim roku wkraczają w zasadniczą fazę wzrostu. Wówczas pędy osiągają wysokość do 1 m i wydają od maja do czerwca duże białe wiechy kwiatowe. Nasiona dojrzewają od czerwca do sierpnia.
Kminek zwyczajny - stanowisko
Kminek preferuje stanowiska w pełnym słońcu i żyznym, wilgotnym, przepuszczalnym podłożu. Korzenie nie mogą stać w permanentnie mokrym podłożu.
Uprawa kminku zwyczajnego
Nasiona wysiewamy w kwietniu w rządkach odsuniętych co 30 cm. Należy dopilnować, aby przykryła je jedynie cienka warstwa ziemi. Kminek nie powinien sąsiadować z koprem i fenkułem. Ukazujące się siewki przerywamy na odległość 15 cm. Na dalszym etapie rozwoju zaleca się je regularnie podlewać i pielić.
Zastosowanie kminku zwyczajnego
Liście siewek z pierwszego roku uprawy przypominają w smaku rzeżuchę i mogą być wykorzystywane do doprawiania sałatek i potraw ziemniaczanych. Gdy tylko nasiona zaczynają brązowieć, nasienniki ścinamy i zawieszamy do dojrzenia w zacienionym, przewiewnym miejscu. Dojrzałe nasiona wykorzystuje się m.in. do aromatyzowania pieczywa, mięsa, serów, sosów, kiszonej kapusty. Kminek działa rozkurczowo i pobudza proces trawienia.
Kminek zwyczajny - porada
Nasiona kminku można mielić. Nie wpływa to na zmianę ich właściwości, za to wyraśnie łagodzi ich smak.
Komentarze