Więcej o roślinie poniżej:

Kminek zwyczajny (Carum carvi)

kategoria:  zioła

stanowisko:  słońce

wysokość:  do 1 m

mrozoodporność:  do -20°C

odczyn gleby:  lekko zasadowy

preferencje glebowe: żyzna, przepuszczalna, zasobna w wapń

podlewanie:  mało

barwa liści/igieł: zielona

barwa kwiatów:  biała

pokrój: wzniesiony

okres kwitnienia: maj-czerwiec

wysiew: lato

rozmnażanie: siew

trwałość liści:  sezonowe

zastosowanie:  balkony, roślina jadalna, tarasy, rabata ziołowa

tempo wzrostu:   szybkie

Kminek stosowano do celów przyprawowych i leczniczych już w czasach prehistorycznych. W średniowieczu podawano go z cukrem na koniec uroczystego posiłku.

Kminek należy do tych roślin dwuletnich, które w pierwszym roku tworzą jedynie rozetę liściową (z którą zimują), a dopiero w drugim roku wkraczają w zasadniczą fazę wzrostu. Wówczas pędy osiągają wysokość do 1 m i wydają od maja do czerwca duże białe wiechy kwiatowe. Nasiona dojrzewają od czerwca do sierpnia.

Kminek preferuje stanowiska w pełnym słońcu i żyznym, wilgotnym, przepuszczalnym podłożu. Korzenie nie mogą stać w permanentnie mokrym podłożu.

Nasiona wysiewamy w kwietniu w rządkach odsuniętych co 30 cm. Należy dopilnować, aby przykryła je jedynie cienka warstwa ziemi. Kminek nie powinien sąsiadować z koprem i fenkułem. Ukazujące się siewki przerywamy na odległość 15 cm. Na dalszym etapie rozwoju zaleca się je regularnie podlewać i pielić.

Liście siewek z pierwszego roku uprawy przypominają w smaku rzeżuchę i mogą być wykorzystywane do doprawiania sałatek i potraw ziemniaczanych. Gdy tylko nasiona zaczynają brązowieć, nasienniki ścinamy i zawieszamy do dojrzenia w zacienionym, przewiewnym miejscu. Dojrzałe nasiona wykorzystuje się m.in. do aromatyzowania pieczywa, mięsa, serów, sosów, kiszonej kapusty. Kminek działa rozkurczowo i pobudza proces trawienia.

Nasiona kminku można mielić. Nie wpływa to na zmianę ich właściwości, za to wyraśnie łagodzi ich smak.