Więcej o roślinie poniżej:
Bazylia (Ocimum basilicum)
kategoria: zioła
stanowisko: słońce
wysokość: do 0,5 m
mrozoodporność: do 0°C
odczyn gleby: lekko kwaśny, obojętny
preferencje glebowe: żyzna, próchnicza, przepuszczalna
podlewanie: średnio
barwa liści/igieł: zielona, fioletowa
barwa kwiatów: biała, różowa, zielonkawa
pokrój: wzniesiony
okres kwitnienia: lipiec-sierpień
wysiew: wiosna
rozmnażanie: siew
trwałość liści: sezonowe
zastosowanie: balkony, roślina jadalna, tarasy, rabata ziołowa
tempo wzrostu: szybkie
Sylwetka bazylii
Ojczyzną bazylii jest tropikalna strefa Azji. Stamtąd przywędrowała najpierw do południowej Europy, a później do Polski. We Francji nazywa się ją królewskim zielem.
Bazylia - forma wzrostu
W zależności od odmiany bazylia może osiągać od 15 do 60 cm wysokości. Od lipca do września rośliny wydają na wierzchołkach pędów drobne kwiaty w kolorach białym do różowego. Jajowate liście są u większości odmian lekko wybrzuszone. Drobne liście i zwarty pokrój ma m. in. ‘Balkonstar’. Liście w kolorze czerwonym tworzy ‘Dark Opal’. Ścinanie wierzchołków pędowych wzmaga krzewienie.
Stanowisko dla bazylii
Bazylia lubi stanowiska ciepłe i słoneczne. Podłoże powinno być próchniczne i przepuszczalne. Uprawy należy regularnie nawadniać.
Bazylia - uprawa
Do kuwet na uprawę mieszkaniową nasiona wysiewamy pod koniec marca, przysypując je cienką warstwą ziemi. Po pikowaniu siewki uprawiamy jeszcze do końca maja, następnie wysadzamy do gruntu z zachowaniem 25-centymetrowych odstępów między roślinami.
Zastosowanie dla bazylii
Bazylia jest wykorzystywana zarówno do celów przyprawowych, jak i leczniczych. W kuchni używa się świeżych lub suszonych liści lub całego ziela. Bazylia nadaje się wyśmienicie do doprawiania sałatek, zwłaszcza na bazie pomidora, a także mięs. Starsze liście są ostrzejsze w smaku.
W ziołolecznictwie stosuje się ją m.in. na poprawę trawienia, a także przeciwskurczowo. Przypisuje się jej także właściwości przeciwdepresyjne. W wielu domach bazylię uprawia się w celach ozdobnych.
Porada
Bazylię suszymy w ciemnym, przewiewnym miejscu. Świeże liście można zamrozić w kostkach lodu.
Komentarze