Ponieważ edamame nie jest specjalną odmianą soi, a jedynie pewnym etapem dojrzałości jej nasion, technologia uprawy pozostaje niezmieniona. Soja ma długi okres wegetacji, ponieważ jest rośliną uprawianą w ciągu krótkiego dnia. Jednak obecnie istnieje wiele nowych odmian przystosowanych do warunków dnia długiego. Takie właśnie powinniśmy wybierać.

Spis treści:

  1. Edamame - uprawa
  2. Edamame - kiedy zbierać?

Edamame – uprawa

Soję uprawia się z siewu nasion wprost do gruntu. Wysiewamy je na przełomie IV iV w rzędy odległe, co 20-25 cm. Roślina nie znosi głębokiego siewu, najkorzystniejsza będzie głębokość na 3-5 cm.

Soja preferuje stanowiska ciepłe i dobrze nasłonecznione. Jeśli roślinom zabraknie światła, ich łodygi zaczynają się nadmiernie wydłużać jednocześnie blokując tworzenie pędów bocznych i owoców.

Soja jest najbardziej wrażliwa na ciepło w fazach kwitnienia i tworzenia owoców. Optymalna temperatura powietrza w tych okresach powinna wynosić 21-22°C. Jeśli temperatura powietrza spadnie do 14°C lub niżej, rośliny przestają rosnąć i rozwijać się.

Uprawiając soję należy pamiętać, że lubi ona gleby ciepłe, żyzne, próchnicze, o dużej pojemności wodnej. Dobrze zdrenowane, o odczynie zbliżonym do obojętnego. Nigdy nie uprawiajmy soi na glebach kwaśnych, ponieważ zaburzy to mechanizm odżywiania rośliny i doprowadzi do drastycznej redukcji plonów. Przed przystąpieniem do siewu należy sprawdzić temperaturę oraz poziom uwilgotnienia gleby. Soję wysiewa się w glebę ogrzaną do temperatury powyżej 8°C.

Na glebach bogatych w składniki odżywcze soję uprawia się w trzecim roku po oborniku, na glebach lekkich i ubogich w próchnicę - w drugim roku. Dodatkowo wiosną dobrze jest nawieźć ziemię kompostem. Soja bardzo dobrze reaguje na kompleksowe stosowanie nawozów mineralnych i organicznych. Dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi sama zaopatruje się w azot. Ważne jest dokarmianie soi mikroskładnikami zwiększającymi, jakość plonu takimi jak bor, molibden i cynk.

Soja ma silny system korzeniowy, więc nie boi się suszy. Wyjątkiem jest okres kwitnienia i rozwoju strąków – z braku wody nasiona mogą wyschnąć. Dlatego w przypadku uprawy soi w gorącym, suchym okresie nawadnianie jest niezbędne. Należy jednak unikać nadmiernego podlewania roślin, gdyż może to spowodować zalanie systemu korzeniowego, a co za tym idzie zmniejszyć plony. Żeby zatrzymać wodę w glebie i zapobiec jej parowaniu warto rośliny ściółkować słomą lub kompostem.

Edamame - kiedy zbierać?

Zielone strąki zbiera się 35-40 dni po wysianiu. Zbiór odbywa się ręcznie, aby uniknąć uszkodzenia. Strąki edamame powinny mieć kolor jasnozielony. Pożółkłe lub pociemniałe wskazują na pełne dojrzewanie soi.