Spis treści:
- Przędziorek – dlaczego jest taki niebezpieczny?
- Jak zwalczać przędziorki?
- Cebula i czosnek w walce z przędziorkiem
- Napar i wyciąg z mniszka lekarskiego
- Wywar z bulwy cyklamena
- Napar z chrzanu
- Wyciąg z liści ziemniaka
- Odwar i napar z tytoniu
Przędziorek – dlaczego jest taki niebezpieczny?
Przędziorki żywią się sokami roślin osłabiając je i wpływając na ich kondycję. O ich wyjątkowej szkodliwości stanowi tempo rozmnażania - jedna samica przędziorka może złożyć od 10 do 150 jaj. Przędziorki są trudne do zauważenia gołym okiem, ale znalezienie ich nie jest trudne - szkodniki te lubią zasiedlać spodnią stronę liści, pąki i młode pędy. Dzięki pajęczynom mogą szybko przemieszczać się po całej roślinie, a także przelatywać na rośliny rosnące w pobliżu.
Jak zwalczać przędziorki?
Czy można w zgodzie z naturą pozbyć się tych szkodników? Można, ale trzeba będzie włożyć w to dużo wysiłku i cierpliwości, ponieważ szybko przystosowują się do preparatów i przestają na nie reagować.
Zawsze najlepiej postawić na profilaktykę. Przede wszystkim zadbaj o higienę i czystość w ogrodzie.
- Odchwaszczaj grządki i usuwaj resztki roślinne z międzyrzędzi.
- Podlewając nie zapominaj o zraszaniu rośli, przędziorki nie przepadają za wysoką wilgotnością powietrza.
- Sadź w pobliżu upraw rośliny, które wytwarzają substancje odstraszające owady np. nagietki, rumianki, cebulę czy czarny bez
Dzięki ludowym sposobom zwalczania przędziorków można uniknąć stosowania preparatów chemicznych. W tym celu wykorzystujemy powszechnie dostępne rośliny, również te uważane za chwasty, których te pajęczaki nie tolerują.
Cebula i czosnek i walce z przędziorkiem
Przygotowując napar do oprysku bierzemy 200 g łusek cebuli i zalewamy 10 l gorącej wody. Pozostawiamy na 12 godzin do zaparzenia. Następnie dodajemy ok 100 g płynu do naczyń lub szarego mydła, żeby zwiększyć przyczepność cieczy. Preparat jest gotowy do zastosowania.
Prostszym do wykonania jest wyciąg z czosnku. W tym celu weź 150 gramów zmiażdżonego czosnku i zalej 10 l wody. Pozostaw na dobę, po czym przefiltrowanym preparatem spryskaj porażone rośliny.
Napar i wyciąg z mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski jest skuteczny w zwalczaniu przędziorków. Zioło to można znaleźć na łąkach i nieużytkach, bądź suszone w sklepach zielarskich i aptekach.
Żeby przygotować napar ze świeżego ziela potrzeba 500 g liści, które zalewamy 10 l gorącej wody. Po 2 godzinach przecedzamy i od razu wykorzystujemy do oprysku.
Również korzenie mniszka mogą być wykorzystane do walki z pajęczakiem. Aby przygotować wyciąg, należy wziąć 20-30 gramów korzeni mniszka lekarskiego, zmiażdżyć je i zalać litrem wody. Pozostawiamy na 24 godziny, po czym przecedzamy i uzyskanym wyciągiem opryskujemy rośliny.
Wywar z bulwy cyklamena
Zawarte w bulwach cyklamenów saponiny mają udowodnione naukowo działanie insektobójcze. Aby przygotować wywar zwalczający przędziorka należy wziąć 4-5 bulw kwiatowych i zalać 10 l wody, po czym gotować przez 40 min. Odstawiamy wywar na 24 godziny i już możemy opryskiwać rośliny. Po pięciu dniach procedurę należy powtórzyć.
Napar z chrzanu
Przędziorki zdecydowanie nie lubią zapachu chrzanu. Żeby przygotować środek odstraszający weź 1 kg korzeni i liści chrzanu, poszatkuj i zalej 10 l gorącej wody. Po 2 godzinach przecedź i stosuj uzyskany napar opryskując zaatakowane rośliny.
Wyciąg z liści ziemniaka
Można spróbować zastosować napar z ziemniaczanych liści do zwalczania przędziorka. W tym celu 1 g liści zalewamy 10 l wody i pozostawiamy na 2-4 godziny. Następnie przecedzony wywar możemy zastosować do oprysku.
Odwar i napar z tytoniu
Przędziorek nie toleruje zapachu tytoniu i szybko opuszcza rośliny, gdy spryskamy je roztworem na jego bazie.
Żeby przygotować odwar bierzemy 200 gramów liści tytoniu zalewamy 5 litrami zimnej wody i pozostawiamy na 24 godziny. Następnie gotujemy przez 2 godziny i odcedzamy. Uzyskany preparat rozcieńczamy wodą w stosunku 1: 1 i dodajemy kilka kropli płynu do naczyń lub szarego mydła.
Napar z tytoniu przygotowujemy mieszając 50 gramów sproszkowanego suszonego tytoniu z 5 l gorącej wody i pozostawiamy na 24 godziny. Następnie napar filtrujemy i uzupełniamy wodą do 5 l, po czym wykonujemy przynajmniej trzykrotnie w odstępie 7 dniowym.
Komentarze