Z pewnością wielu z nas słyszało o poparzeniach barszczem Sosonowskiego. Niestety, nie jest to jedyna trująca roślina w Polsce. W naszych ogrodach rośnie wiele gatunków, których spożycie lub nawet dotknięcie może prowadzić do  przykrych konsekwencji.

Trujące rośliny ogrodowe

Z roślin o trujących kwiatach najczęściej spotykane są tojady, bielunie oraz maki polne. W każdej części tojada (również w nasionach) zawarta jest groźna toksyna – akonityna, która działa paraliżująco. Szczególnie niebezpieczny jest także bieluń, którego zjedzenie praktycznie każdej części prowadzić może do paraliżu układu oddechowego, a nawet do śmierci. Szczególnie uważac należy także na  miłka wiosennego oraz naparstnicę purpurową. Spożycie maka polnego lub jego nasion może natomiast powodować bóle brzucha i wymioty.  

Oleander pospolity (zdj.: Fotolia.com)

Niebezpieczne są również rośliny rodzące trujące owoce. Zagrożenie jest o tyle poważne, że wiele z nich łudząco przypomina te, które latem zbieramy w lasach np. jagody. Przykładem  jest ostrokrzew kolczasty. Spożycie jego owoców może powodować biegunkę, a w następstwie również paraliż i zaburzenia pracy serca. Podobne skutki wywołać może zjedzenie cisu pospolitego. Natomiast aukuba japońska zjedzona w dużych ilościach może powodować biegunkę oraz wymioty.

Trujące rośliny doniczkowe

Warto wiedzieć, że niebezpieczeństwo może czaić się także na naszych domowych parapetach. Difenbachia, fiołek alpejski czy lilia długokwiatowa – to niektóre z popularniejszych w uprawie roślin, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu.

Przy kontakcie z difenbachią– uprawianą głównie w donicach – należy unikać białego soku znajdującego się w jej liściach, zawiera on bowiem kryształy szczawianiu wapnia, powodującego przede wszystkim pieczenie jamy ustnej. Trująca  jest również lilia długokwiatowa, jej spożycie wywołuje bóle i zawroty głowy. Szczególną ostrożność należy również zachować w kontaktach z  bluszczem pospolitym,anturium czy oleandrem pospolitym. 

 


 

Postępowanie z trującymi roślinami

Przy pielęgnowaniu roślin trujących należy przede wszystkim pamiętać o ostrożności - dbać, by np. zawarty w liściach sok nie miał kontaktu ze skórą, oczami czy drogami oddechowymi. Zalecane jest zbliżanie się do takich roślin w gumowych rękawiczach i dokładne mycie rąk po zakończonych czynnościach.

Rośliny będące zagrożeniem dla zdrowia uprawiane w domu należy przede wszystkim trzymać w miejscach trudno dostępnych dla dzieci i zwierząt domowych.