Spis treści:

  1. Jakie odmiany cebuli wybrać do uprawy?
  2. Jak siać cebulę?
  3. Jak uprawiać cebulę z rozsady - jak sadzić?
  4. Uprawa współrzędna cebuli
  5. Choroby cebuli i zapobieganie
  6. Gnojówka z łupin cebuli

To popularne warzywo dość często gości na naszych grządkach. Zawdzięczamy to naszym upodobaniom kulinarnym oraz wszechstronności tego gatunku. Cebulę można bowiem uprawiać z siewu bezpośredniego, z rozsady i z wykorzystaniem dymki. Cebula, podobnie jak większość gatunków z rodziny czosnkowatych, jest rośliną trwałą, jednak w naszych warunkach klimatycznych i w uprawie jest rośliną dwuletnią.

Jakie odmiany cebuli wybrać do uprawy?

Wśród najlepszych odmian cebuli możemy podzielić je ze względu na kolor łupiny oraz wnętrze miąższu. Poniżej znajdziecie informacje, do czego najlepiej je użyć oraz jak pielęgnować w trakcie uprawy:

Cebula żółta jest to jedna z najbardziej popularnych odmian, stosowanych w przetwórstwie i gospodarstwie domowym. Kolor może się wahać od słomkowego po miedziany. Jest to odmiana odporna na choroby oraz niezwykle szeroko stosowana do potraw z mięsem duszonym, podczas smażenia lub faszerowania. Jedne ze smaczniejszych, które warto wysiać lub zasadzić to:

„Błońska Wczesna” – jest to odmiana dosyć wczesna i zimująca. Łuski są stosowane najczęściej do przygotowywania gnojówek oraz w przypadku użyźniania kompostu. Miąższ jest białawy i niezwykle soczysty.

„Cymes” – to jedna z tych odmian, która ma większą odporność na choroby grzybowe. Doskonała do gotowania, jak i spożycia na surowo. To odmiana wczesna oraz plenna.

„Cyklop” - to doskonała odmiana cebuli odporna na "szarą pleśń" , która pojawia się także na truskawkach. Ma biały miąższ i charakteryzuje się niezwykłą soczystością. Dobra do spożywania na surowo oraz do smażenia.

„Czerniakowska” - charakteryzuje się kremowym miąższem i lekko brązowawą łupiną. Potrafi być odporna na większość chorób grzybowych i jest niezwykle łatwa w uprawie. Dobra w przechowywaniu oraz nie traci na jędrności.

„Dakota” - to bardzo plenna odmiana, która ma kremowy miąższ oraz sprawdza się podczas spożywania na surowo, jak i w daniach z mięsem duszonym. To odmiana późna.

Czerwona cebula charakteryzuje się fioletową łupiną oraz lekko białawym wnętrzem z fioletową osłonką. Jest często stosowana do sałatek, duszenia czy smażenia. Jest ostra w smaku i wyrazistsza niż odmiana żółta. Najbardziej polecane to Cora - seeds, Red Baron, Rubillion F1 oraz Retano F1.

Cebula biała jest nieco łagodniejsza w smaku niż żółta odmiana. Jest stosowana zarówno na surowo, jak i w potrawach gotowanych. Niezwykle istotne jest, aby użyć ją zaraz po obraniu, gdyż szybko traci swoje właściwości.

Cebula perłowa jest to odmiana spokrewniona z czosnkiem. Pojawia się w uprawach zachodnich sąsiadów w Niemczech czy Holandii. Jest nieco aromatyczniejsza w smaku niż żółta czy srebrna.

Cebula jałtańska charakteryzuje się spłaszczonym kształtem oraz czerwonawą skórkę. W środku miąższ jest białawy lub lekko różowawy. To jedna z tych odmian cebuli, którą można spożywać tak, jak jabłko.

Jak siać cebulę?

Ma duże wymagania glebowe i umiarkowane wymagania wodne. Najlepiej rośnie na glebach próchniczych, o pH w granicach 6,5-7. Na glebach zlewnych, ciężkich, kwaśnych i mocno zachwaszczonych nie należy jej uprawiać.Cebula nie jest zbyt wrażliwa na przedplon, ale najlepiej rośnie po ogórkach i ziemniakach; na to samo stanowisko może wrócić po 3-4 latach. Nasiona polskich odmian należy wysiewać jak najwcześniej,  wówczas rośliny wytworzą dużą rozetę liściową, a następnie dużą cebulę.

Ze względu na wolne kiełkowanie nasion (w optymalnych warunkach pojawiają się po ok. 3 tygodniach), można przy wysiewie bezpośrednim dodać do nich nasiona sałaty lub rzodkiewki, które wyznaczą rzędy. Cebula w okresie wschodów jest bardzo wrażliwa na zachwaszczenie, dlatego chwasty trzeba regularnie usuwać.

Jak uprawiać cebulę z rozsady - jak sadzić?

Najlepiej uprawiać cebulę z rozsady, bo rośliny w fazie kilku liści nie są już tak wrażliwe. Uprawa z dymki stosowana jest głównie do wczesnej uprawy pęczkowej lub na zbiór letni, w rejonach o krótszym okresie wegetacyjnym i na gorszych glebach.

W przypadku sadzenia z rozsady ważne jest, aby wykonywać to na glebie przepuszczalnej oraz dokładnie odchwaszczonej. To kluczowa zasada w przypadku prawidłowego rozwoju rośliny. Jeżeli chcemy, aby nie była narażona na plagę mączniaka pospolitego, zapewnijmy jej miejsce przewiewne i dość przestronne. najlepszą propozycją będzie tunel foliowy, który zapewni optymalne warunki - wystarczy wymieszać ziemię kompostową z odchwaszczonym torfem.

Uprawa współrzędna cebuli

Uprawa współrzędna cebuli czyli tak zwane poprawne sąsiedztwo warzyw pozwala na ustrzeżenie się przed wieloma szkodnikami i chorobami grzybowymi roślin. Cebula podczas upraw w inspekcie czy tunelu foliowym jest dość intensywna w zapachu, zwłaszcza w parne dni. Jej lotne związki pozwalają na odstraszenie niektórych szkodników.

W pierwszej kolejności skutecznie odstrasza połyśnicę marchwiankę, która niszczy korzenie marchwi tworząc korytarze wygryzione w jego środku. Dodatkowo zabezpiecza przed śmietką cebulanką. Sadzenie cebuli w towarzystwie poziomek oraz truskawek naturalnie zapobiega szarej pleśni. To samo tyczy się bliskiemu sąsiedztwu czosnku. Wysiewanie wraz z koprem ogrodowym sprawia, że roślina szybciej i prawidłowiej się rozwija.

Fasola i groch to najgorsze sąsiedztwo dla cebuli. Należy pamiętać, aby nie siać, ani nie sadzić jej na w pełni rozłożonym kompoście ze względu na możliwość niszczenia jej przez nicienie.

Choroby cebuli i zapobieganie

Choroby cebuli, które najczęściej pojawiają się podczas uprawy:

  • Szara pleśń
  • Choroby grzybowe spowodowane inwazją mączniaka rzekomego i właściwego
  • Alternarioza cebuli
  • Zgnilizna szyjki cebuli
  • Zgnilizna korzenia
  • Plamistość liści

Najlepszymi ekologicznymi sposobami na powyższe choroby grzybowe roślin jest oprysk z pokrzywy, oprysk ze skrzypu, oprysk z serwatki z mleka krowiego oraz gnojówka z łupin cebuli.

Gnojówka z łupin cebuli

Poniżej przedstawiamy przepis na gnojówkę z łupin cebuli, doskonałą do oprysku przeciwko szkodnikom roślin:

Składniki:

  • łupiny i liście cebuli

Przygotowanie:

  1. Łupiny i liście cebuli należy zalać letnią wodą i zalać mniej więcej na tydzień.
  2. Następnie lekko odcedzamy przygotowaną gnojówkę i stosujemy rozcieńczoną w stosunku 1:10
  3. Jest doskonała do oprysku drzew i krzewów owocowych.
  4. Jest skuteczna w przypadku mączniaka właściwego i rzekomego.
  5. Dodatkowo zapobiega pojawieniu się szarej pleśni oraz zgnilizny brunatnej na roślinach kapustnych.
  6. Jest doskonałym preparatem ochronnym przed śmietką warzywną oraz roztoczem.
  7. Jeżeli chcemy mieć lepsze plony podczas uprawy porzeczek i agrestu - to jeden z lepszych oprysków.