Jako aromatyczna przyprawa wykorzystywany jest od tysięcy lat, a jego uprawę rozpowszechnili benedyktyni. Mowa o lubczyku ogrodowym, zwanym zielem maggi, gdyż wykorzystywany jest do produkcji tej popularnej przyprawy.

Jest średnio wymagającą rośliną, najlepiej udaje się na średnio lekkich glebach o dużej zawartości substancji organicznych, przepuszczalnych, dobrze nagrzewających się. Na glebach suchych, gliniastych, zlewnych i ciężkich lub kwaśnych nie będzie rósł.

 

 

Najkorzystniejsze dla lubczyku są stanowiska dobrze nasłonecznione. Jego uprawa uda się na terenie całego kraju. Oprócz powszechnie wykorzystywanych liści jako przyprawy, surowcem lekarskim jest korzeń lubczyku. Stosowany jest w leczeniu niewydolności nerek i nieżytów układu moczowego, ma bowiem działanie moczopędne.

Działa także łagodząco na bóle menstruacyjne. Dodatkowo może być wykorzystywany jako afrodyzjak. Według wierzeń ludowych, lubczyk wykopany z nacią 1.10 o 6 rano zapewnia dobre pożycie małżeńskie.

Do zbioru wykorzystuje się korzenie roślin dwu-, trzyletnich, które oczyszczamy, podłużnie kroimy i suszymy w temp. do 35°C. Niska temperatura suszenia pozwala na zachowanie większej ilości cennych substancji lotnych zawartych w korzeniach.