Najpopularniejsze w naszej kuchni zioła przyprawowe to m.in. pietruszka, szczypiorek, majeranek, koperek i lubczyk. Jeżeli jednak rozsmakujemy się w kuchni śródziemnomorskiej czy azjatyckiej albo polubimy aromatyczne herbatki, z pewnością nie poprzestaniemy na gatunkach klasycznych. Warto także wziąć pod uwagę dekoracyjne walory ziół, coraz częściej doceniane przez miłośników roślin i właścicieli ogrodów.

Aromatyczne zioła śródziemnomorskie Lawenda, tymianek, rozmaryn i szałwia są cenione za smak i walory ozdobne. Nasłoneczniona grządka z przepuszczalnym podłożem, usytuowana tuż przy tarasie, jest idealnym miejscem dla tych ziół. Uprawiane na niej rośliny może okalać niski szpaler z gęsto rozrastającej się lebiodki pospolitej Origanum vulgare ‘Compactum’ lub żywopłot z karłowego hyzopu lekarskiego Hyssopus officinalis ssp. aristatus i santoliny. Warstwa tłucznia wapiennego, przykrywająca ziemię między roślinami, podkreśli śródziemnomorski charakter grządki, a także utrudni rozwój dokuczliwych chwastów.

Niezastąpione w kuchni azjatyckiej są m.in. kolendra Coriandrum sativum i pachnotka Perilla. Ta pierwsza lubi stanowiska półcieniste z wilgotnym podłożem, natomiast pachnotka potrzebuje miejsca ciepłego, nasłonecznionego. Podobnie jak bazylia dobrze rośnie w doniczce.

Zioła na herbatki: prawdziwym rarytasem jest agastache. Roślinę można sadzić na rabacie bylinowej wraz z czyścicą Calamintha i pszczelnikiem Dracocephalum. Z kwitnącymi bylinami ładnie komponuje się także czerwonolistny koper włoski Foeniculum vulgare ‘Rubrum’. Wśród ziół znajdziemy także osobliwości, takie jak np. aminek egipski Ammi visnaga. W krajach arabskich jego pachnące pędy kwiatowe używane są jako... wykałaczki. Na rabacie białe baldachy kwiatowe aminka ładnie łączą się z pomarańczowymi nagietkami.