Rośliny iglaste mają niebywale wiele zalety. Pięknie wyglądają i w słońcu, i w deszczu, i kiedy pokryją je śnieg, szron lub szadź. Ceni się je za zapach pochodzący od olejków eterycznych, szczególnie dobrze wyczuwalny w upalne dni.

Abyśmy jednak mogli ze wszystkich walorów iglaków skorzystać, musimy najpierw dokonać odpowiedniego do miejsca wyboru roślin. Do uprawy w pojemnikach wybierzemy odmiany karłowe, które charakteryzują się bardzo powolnym wzrostem i tolerują chwilowe przesuszenie lub przelanie podłoża.

Rośliny iglaste kupione w pojemnikach można sadzić do większych naczyń (mis i donic) od wiosny do jesieni, jednak najlepiej zabieg ten wykonywać wiosną lub wczesną jesienią, żeby nowe korzenie roślin miały czas przerosnąć bryłę ziemi, zanim nastanie zima.

Przy przesadzaniu starajmy się nie naruszyć korzeni. Jeśli jednak po wybiciu z doniczki zobaczymy, że korzenie są mocno posplątane i poskręcane, możemy je lekko przyciąć i bryłę nieco rozluźnić. Podłoże dla iglaków powinno mieć odczyn lekko kwaśny lub obojętny. Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest podlewanie – niezbyt często, ale obficie.

Wodę dostarczamy roślinom nie tylko po posadzeniu i nie tylko latem, ale również zimą, gdy nie ma mrozu (choć wtedy trochę mniej). Karłowe i superkarłowe odmiany znajdziemy wśród drzew i krzewów iglastych różnych gatunków. Są to np. cis pospolity ‘Białogard’, cyprysik tępołuskowy ‘Nana Gracilis’ i ‘Baby Blue’, jałowiec pospolity  'Gold Cone’, jodła koreańska ‘Cis’, świerk pospolity ‘Little Gem’, świerk biały ‘Alberta Globe’, świerk serbski ‘Nana’, sosna kosodrzewina ‘Mops’ i 'Pumilo', żywotnik zachodni  ‘Hoseri’, ‘Little Champion’ i ‘Teddy’.

Jak wybierać rośliny podczas zakupu

Rośliny iglaste sadzimy pojedynczo lub z innymi roślinami. Mogą to być na przykład byliny kwitnące jesienią: aster krzaczasty, rozchodnik okazały lub byliny o ozdobnych liściach, na przykład dąbrówka, miodunka, tiarella, żurawka. Można też umieścić obok krzewinki: wrzos pospolity lub gaulterię rozesłaną.