Chociaż wydaje się to zaskakujące, uprawę warzyw w ogrzewanej szklarni można rozpoczynać już od połowy lutego. Jeżeli szklarnia jest nieogrzewana, a temperatura w jej wnętrzu nie spada poniżej 0°C, wysiew i sadzenie roślin możliwe jest od końca lutego. Najważniejsze wiosenne uprawy to m.in. szybko rosnąca sałata, kalarepa, wczesna cebula, rzodkiewrzodkiewka, a także rzeżucha. Mimo dosyć jeszcze krótkich dni bardzo szybko rosną także rokietta siewna i rzepa liściowa. Ich liście można zrywać już po trzech tygodniach po wysiewie.

Aby rośliny nie rosły co roku w tym samym miejscu, powierzchnię grządek w szklarni dzielimy na mniejsze części. Na dwóch rysunkach przedstawiamy plany upraw wiosennychletnich.

Dobrym pomysłem jest sadzenie jednej rośliny stopniowo w kilku etapach. Na przykład co 2-3 tygodnie flancujemy mniej więcej tyle sałaty, ile później zużytkujemy. Jeżeli sadzonek nie kupujemy u ogrodnika, ale uzyskujemy z nasion, wysiewy także dzielimy na kilka partii. Przed rozpoczęciem uprawy ziemię na grządkach wzbogacamy dojrzałym kompostem w ilości 5-10 l/m2, co powinno wystarczyć także następnym uprawom.

Od początku maja, gdy większość roślin z wczesnej uprawy zostanie zebrana, a temperatura w ciągu dnia przekroczy 15°C, rozpoczynamy sadzenie warzyw owocujących. Pomidory, melony, cukinia, ogórkipapryka opanują szklarnię aż do jesieni. Wprawdzie te południowe rośliny potrzebują dużo ciepła, ale nie należy zapominać o wietrzeniu szklarni w niezbyt zimne dni. Wymiana powietrza zapobiega rozprzestrzenianiu się chorób grzybowych.