W miarę dorastania obrywamy liście i wierzchołki pędów szpinaku nowozelandzkiego, a także kończymy zbiory ogonków rabarbaru. Zbieramy strąki grochu i bobu „na zielono” oraz fasolę szparagową. Gotowe do spożycia są pory sadzone wiosną, czosnek ozimy oraz cebula uprawiana z dymki. Lipiec to początek owocowania warzyw dyniowatych uprawianych w gruncie. Cukinia, kabaczek i patisson są najsmaczniejsze i delikatne, kiedy zbiera się je młode i niewyrośnięte (15-20 cm długości). Ogórki zbieramy kilka razy w tygodniu, bo szybko przerastają, stają się żółte, pękate i niesmaczne. Zbieramy dojrzałe owoce pomidora rosnącego w tunelach foliowych, dojrzewają również owoce innych warzyw psiankowatych – oberżyny i papryki. Pomidory rosnące w gruncie bez osłon rozpoczynają plonowanie pod koniec miesiąca. Pamiętajmy o systematycznym podwiązywaniu do palików odmian wysoko rosnących i usuwaniu pędów bocznych. Owoce pojawiające się w gronach na głównym najsilniejszym pędzie będą duże i lepszej jakości. Usuwamy również nadmiar liści, szczególnie tych rosnących w dolnej części krzaka, pod pierwszym gronem z owocami. Zabiegi te powodują przewietrzenie roślin i lepsze wybarwianie się owoców.

OGRÓD OZDOBNY
KWIATY NA SUCHE BUKIETY. Zaczynamy ścinać rośliny przeznaczone na suche bukiety, najlepiej w słoneczne przedpołudnia.
WYSIEWAMY DWULETNIE. W lipcu można jeszcze wysiewać nasiona roślin dwuletnich: stokrotki, bratki, niezapominajki, naparstnice, malwy, goździki brodate, dzwonki.
SADZIMY ZIMOWITY. Czyścimy cebule tulipanów i przenosimy do suchego, przewiewnego pomieszczenia. Sadzimy bulwy zimowitów na głębokość 15-20 cm.
ZASILAMY RABATOWE. Szałwie, żeniszki, lobelie, gazanie, aksamitki i inne rośliny rabatowe warto przynajmniej raz w miesiącu zasilić nawozem wieloskładnikowym i regularnie podlewać, aby do późnej jesieni pięknie kwitły.
USUWAMY PRZEKWITŁE KWIATOSTANY. Regularnie usuwamy przekwitłe kwiatostany roślin, co przedłuża ich kwitnienie. Wysokie byliny, niezbyt odporne na wiatry i wyleganie, podwiązujemy do podpór.

SIEJEMY BYLINY. Wysiewamy jeszcze nasiona wielu bylin, np. dzwonka karpackiego, łubinu trwałego, bodziszka, orlika, gęsiówki, żagwinu i innych.
PIELĘGNACJA PIWONII LATEM. Kiedy skończy się kwitnienie piwonii, warto zasilić starsze okazy. Na jeden krzak wystarczy ok. 30 g nawozu pełnoskładnikowego o większej zawartości potasu.

BALKONY I TARASY
ZASILAMY ROŚLINY KWITNĄCE. Regularnie podlewamy i zasilamy kwiaty. Pamiętajmy, że lepiej jest zasilać częściej, ale słabszym roztworem nawozu, niż rzadko nawozem silnie stężonym. Unikamy wtedy niekorzystnego dla roślin nadmiernego wzrostu zasolenia podłoża.
CHOROBY I SZKODNIKI. Regularnie sprawdzamy, czy rośliny nie są atakowane przez choroby lub szkodniki. Alarmującym sygnałem mogą być różnego rodzaju plamy na liściach – mokre, suche, inaczej zabarwione oraz różnego rodzaju naloty. Objawy żerowania szkodników to najczęściej: wygryzione ubytki w tkance liści, oprzędy, poskręcane liście lub nieprawidłowo wykształcone kwiaty. Obserwujemy również, czy na roślinach nie pojawiają się mszyce. O błędach pielęgnacyjnych świadczą także zmiany zabarwienia liści i pędów – ich blednięcie, żółknięcie, czasami także fioletowe, nietypowe dla odmiany, przebarwienia. Objawy te mogą być wynikiem niedoborów pokarmowych lub wręcz przeciwnie – przenawożenia roślin.

DRZEWA I KRZEWY
PAMIĘTAJMY O NAWADNIANIU. Podczas suchego i upalnego lata regularnie podlewamy rośliny, najlepiej 2 razy w tygodniu w ilości 5-10 litrów pod krzewy i pnącza oraz 20-50 litrów pod drzewa i wysokie krzewy.
KOŃCZYMY ZASILANIE. Do połowy lipca kończymy nawożenie drzew i krzewów nawozami wieloskładnikowymi oraz azotowymi. Bardzo ważne jest po nawożeniu podlać ogród.
UWAGA NA PTAKI! Żywopłoty, w których gniazdują ptaki, możemy jeszcze przycinać w lipcu, kiedy młode już się usamodzielnią.

SAD
UWAGA NA PRZĘDZIORKI I MSZYCE! Podczas upalnej i suchej pogody na drzewach i krzewach mogą masowo pojawić się przędziorki i mszyce. Zwróćmy baczną uwagę na obecność szkodników, które są widoczne dopiero po dokładnym przyjrzeniu się liściom. Wspomniane owady poprzez wysysanie soków roślinnych bardzo je osłabiają, szczególnie przy niedostatku wody w glebie.
ZWALCZANIE CIEPŁOLUBNYCH CHWASTÓW. W lipcu intensywnie kiełkują i rosną ciepłolubne gatunki chwastów, jak szarłat czy chwastnica. Aby nie konkurowały z uprawianymi roślinami o wodę i składniki pokarmowe, zwalczamy je mechanicznie lub herbicydami.
PODWIĘZUJEMY GAŁĘZIE GRUSZ I JABŁONI. W tym czasie zaczynają szybko nabierać masy owoce letnich odmian jabłoni i grusz. Jeśli młode drzewka zawiązały sporo owoców, należy podwiązać gałęzie do podpory, aby się nie złamały i nie nastąpiło zniszczenie przewodnika.

WARZYWNIK
ZASILANIE POGŁÓWNE. Zasilamy pogłównie nawozami mineralnymi (azotowymi i wieloskładnikowymi) warzywa, których plony będziemy zbierać w końcu lata i jesienią.
USUWANIE CHWASTÓW. Starannie usuwamy pojawiające się między roślinami warzywnymi chwasty. One również rosną bardzo intensywnie w tym czasie, a wiele gatunków wytwarza latem ogromne ilości nasion.
PRZYGOTOWANIA DZIAŁKI PRZED URLOPEM. Przed planowanym kilkudniowym wyjazdem na urlop warto zebrać dojrzałe owoce i inne części jadalne warzyw, odchwaścić uprawy i obficie podlać działkę. Dobrze jest poprosić zaufanych sąsiadów o pomoc w doglądaniu naszego ogrodu.
WIETRZENIE TUNELI. W czasie słonecznej pogody temperatura powietrza pod osłonami gwałtownie wzrasta nawet do ponad 40°C, panuje też wysoka wilgotność powietrza. Dlatego należy intensywnie wietrzyć tunele foliowe i miniszklarenki, w których rosną warzywa ciepłolubne.

OCHRONA
CZARNA PLAMISTOŚĆ RÓŻY.Na początku lata na liściach róż pojawiają się objawy czarnej plamistości róży w postaci ciemno brunatnych lub czarnych plam. Liście niektórych odmian żółkną i opadają. Porażone liście należy usuwać, a krzew opryskać, stosując np. Baymat AE, Amistar 250 EC lub Score 250 EC.
MĄCZNIAK PRAWDZIWY. Na liściach różnych gatunków roślin zaobserwować można biały nalot grzybni; jest to objaw mączniaka prawdziwego. Porażone liście należy usunąć lub opryskać fungicydami.
TRUSKAWKI PO ZBIORZE. Po zbiorze truskawek należy ścinać wszystkie liście, na wysokości około 5-7 cm nad ziemią, a następnie należy je spalić. W ten sposób niszczymy źródło infekcji chorób w następnym roku.
OPASKI CHWYTNE. Na pnie drzew owocowych należy założyć opaski chwytne z tektury karbowanej w celu wyłapania gąsienic owocówki jabłkóweczki.