Więcej o roślinie poniżej:

Werbena (Verbena)

kategoria:  doniczkowe

stanowisko:  słońce, półcień

wysokość:  20-45 cm

zimowanie:  pomieszczenia, 10-15°C

odczyn gleby:  obojętny, lekko kwaśny

preferencje glebowe: żyzna, przepuszczalna, próchnicza, piaszczysto-gliniasta

podlewanie: średnio

barwa liści/igieł: zielona

barwa kwiatów:  żółta, pomarańczowa,  biała, czerwona, fioletowa, różowa

pokrój: wzniesiony, zwisający

okres kwitnienia: maj-październik

wysiew: przedwiośnie

rozmnażanie: siew, sadzonki wierzchołkowe

trwałość liści:  sezonowe

zastosowanie:  balkony, rabaty, tarasy

tempo wzrostu:   szybkie

Werbena dorasta do wysokości 30 cm, a jej pędy kładą się na boki na szerokość ok. 40 cm. Cechą charakterystyczną tego południowoamerykańskiego krzewu są koliste kwiatostany o bardzo przyjemnym aromacie wybarwione na kolor czerwony, niebieski, fioletowy, a także biały i różowy. Najnowszymi seriami, które kwitną bujnie od maja do października i są odporne na mączniaka, są m.in. Temari, Tapien oraz Superbena.

Słońce jest dla werbeny życiodajnym eliksirem. Wiatr nie wyrządza roślinom praktycznie żadnych strat. Werbena ma mocne, wąskie liście. Są one pokryte włoskami, co zapewnia jej dodatkową ochronę przed pękaniem i zasychaniem.

Werbeny nie lubią ani suszy, ani wilgoci. Jeśli podłoże jest permanentnie przemoczone, korzenie gniją, liście zaś więdną. Z wyczuciem należy podlewać zwłaszcza rośliny w podstawkach i osłonkach.

Werbena nie jest rośliną szczególnie żarłoczną. Uprawy zasila się raz w miesiącu 2-3 porcjami płynnego nawozu dla balkonowych roślin kwitnących. Częściej nawożona wytwarza więcej liści niż kwiatów. Werbena wymaga średniożyznego i przepuszczalnego podłoża.

Przekwitłe kwiaty należy na bieżąco usuwać, tak aby ich miejsce mogły natychmiast zająć nowe.

Werbeny nie zimujemy. Wysiew nasion rozpoczynamy już w lutym do stanowisk utrzymujących w ciągu dnia temperaturę mniej więcej 20°C. Nocą słupek rtęci może spaść do 5°C.

Aby nasiona lepiej kiełkowały, przed siewem należy je włożyć na 2-3 dni do lodówki, a później do wody, aby nieco napęczniały.