Więcej o roślinie poniżej:

Tojad (Aconitum)

kategoria:  byliny

stanowisko:   półcień

wysokość:  0,5-1,5 m

mrozoodporność:  do -25°C

odczyn gleby:  obojętny, lekko zasadowy, lekko kwaśny

preferencje glebowe: żyzna, próchnicza, przepuszczalna

podlewanie:  dużo

barwa liści/igieł: zielona

barwa kwiatów:  niebieska, biała, fioletowa, żółta

pokrój: wzniesiony

okres kwitnienia: czerwiec-sierpień

wysiew: jesień

rozmnażanie: siew, podział kłączy

trwałość liści:  sezonowe

zastosowanie:  rabaty, balkony, kwiaty cięte, tarasy

tempo wzrostu:   średnie

Tojad ma bardzo charakterystyczne kwiaty, które kształtem przypominają rycerski chełm. Nazwa tej skądinąd atrakcyjnej byliny sugeruje jednak, że jest to roślina trująca. W istocie jest to jedna z najsilniej trujących roślin ozdobnych występujących w Europie. W kontakcie ze skórą tojad może wywołać podrażnienia, a zjedzenie nawet niewielkiej ilości ziela doprowadzić do śmiertelnego zatrucia.

Gdzie przebywają dzieci, lepiej wyeliminować tojada z uprawy. Tojad był od zawsze popularny w ogrodach wiejskich. W jego otoczeniu dobrze prezentują się takie byliny okazałe, jak lilia, płomyk, kosaciec bródkowy, a w miejscach zacienionych – tawułki, dzwonki i bodziszki. Gwiazdą rabaty jesiennej jest tojad Aconitum carmichaelli. W jego towarzystwie dobrze wypadają m. in. zawilce japońskie oraz świecznice: Cimicifuga ramosaCimicifuga simplex.

Tojad osiąga wysokość od 80 do 150 cm (zależnie od uprawianego gatunku), kwitnie od czerwca do sierpnia. Wyjąłtkiem jest Aconitum carmichaelli, który fioletowoniebieskie kwiaty wydaje od września do października. Aconitum cammarum jest dostępny w kolorach niebieskim, białym, a także w odmianach dwubarwnych, takich jak ‘Bicolor’. Z gatunku Aconitum napellus godna uwagi jest różowa odmiana ‘Carneum’. Na żółto kwitnie Aconitum lycoctonum.

Optymalne warunki uprawy panują na stanowiskach półcienistych i słonecznych w umiarkowanie wilgotnym, żyznym podłożu.

 

W miejscach nasłonecznionych, a także w okresach długo utrzymującej się suszy uprawy należy obficie podlewać. Wiosną rośliny zasilamy kompostem lub mączką rogową. Przekwitłe pędy ścinamy tuż przy ziemi. Po kilku latach, kiedy kwitnienie zaczyna słabnąć, krzewiny możemy podzielić (wiosną lub po kwitnieniu). Pamiętajmy, aby podczas pielęgnacji nosić rękawice.