W czerwcu najczęściej obserwujemy objawy porażenia owoców na truskawkach, a później na malinach i jeżynach. Objawy szarej pleśni na truskawkach występują najczęściej na pąkach, kwiatach i owocach oraz rzadko na liściach. Zakażone pąki, a potem kwiaty brunatnieją i obumierają. Najbardziej charakterystyczne objawy choroby obserwujemy na owocach wtedy, gdy zaczynają się one wybarwiać (są to wyraźnie widoczne brunatne plamy). Potem na dojrzewających już truskawkach widać uszkodzenia podobne do zgnieceń. Owoce gniją, a na ich zniszczonej tkance pojawia się obfity, puszysty, szary nalot. Z jego powierzchni po potrząśnięciu osypuje się chmura brunatnego pyłu – zarodniki grzyba. Zabiegi chemiczne przeciw tej chorobie rozpoczynamy w czasie kwitnienia, stosując Teldor 500 S.C., Switch 62,5 WG, Rovral Flo 255 SC i Pomarsol Forte 80 WG.  Chorobę można również ograniczyć poprzez niszczenie resztek po zbiorze, unikanie nadmiernego zagęszczenia roślin i staranne odchwaszczanie plantacji. Można również wyścielać międzyrzędzia agrowłókniną od kwitnienia aż do zbioru. W przypadku malin grzyb poraża pędy, kwiaty, owoce, a w warunkach wysokiej wilgotności również liście, na powierzchni których tworzą się duże brązowe plamy. Objawy chorobowe obserwowane na pędach są nieco podobne do przypąkowego zamierania pędów malin, w odróżnieniu jednak od zamierania pędów malin brak charakterystycznego fioletowego zabarwienia na pędach. W przypadku dużego nasilenia występowania choroby może dojść do zamierania pędów. Porażeniu ulegają także owoce, które w warunkach wysokiej wilgotności powietrza często pokrywają są szarym pylącym nalotem grzybni. Ochrona przed szarą pleśnią polega na usunięciu wiosną wszystkich pędów z objawami porażenia. Zabieg ten praktycznie minimalizuje konieczność wykonania zabiegów chemicznych. Zabiegi wykonujemy w czasie kwitnienia preparatami Teldor 500 SC lub Rovral Flo 255 SC.