Zbieramy czosnek

W pierwszej połowie sierpnia wykopujemy czosnek z sadzenia wiosennego. Sygnałem do zbioru są żółknące i zasychające liście. Później główki czosnku mogą się rozsypać lub ponownie ukorzenić.

Cięcia w dyniach

Wuprawie dyni olbrzymiejtrzeba przeprowadzić cięcie, pozostawiając na roślinie 3-4 owoce. Zbędne zawiązki zrywamy, gdy owoce osiągną wielkość piłki tenisowej. Jednocześnie skracamy wszystkie pędy, pozostawiając za ostatnim owocem 3-4 liście. Zabieg ten przyspieszy dojrzewanie owoców. Pędy, na których nie ma owoców, usuwamy w całości.

Siejemy szpinak

W połowie sierpnia możemy wysiać szpinak na zbiór jesienny w ilości 30 g nasion/10 m2. Sieje się go w rzędach wyznaczonych co 20 centymetrów. Jesienny szpinak jest najsmaczniejszy i zawiera mniej szczawianów.

Pielęgnujemy pomidory

W dalszym ciągu systematycznie podwiązujemy główne pędy pomidorów. Do pozostałych zabiegów należy również zrywanie małych pędów bocznych wyrastających z kątów liści.Sierpień jest miesiącem intensywnego zbioru pomidorów. Zbieramy je systematycznie, ponieważ pozostawione zbyt długo na roślinie hamują dojrzewanie pozostałych owoców.

Przerywamy kapustę pekińską

W sierpniu przerywamy kapustę pekińską z siewu lipcowego. Zabieg ten powinno się wykonywać wówczas, gdy oprócz liścieni rozwinął się także jeden liść właściwy. Podczas przerywki pozostawiamy rośliny w rzędzie co 25-30 cm.