Szparagi zielone to botanicznie ta sama roślina co szparagi białe, tyle że ich pędy nie są sztucznie bielone w kopcach. Rok przed planowaną uprawą powinniśmy wysiać rośliny na zielony, naturalny nawóz. Polecane są zwłaszcza koniczyna, soja i łubin, które gromadzą azot i głęboko się korzenią. W próchnicznym, dobrze napowietrzonym, luźnym podłożu sadzonki szybko się ukorzeniają i wypuszczają pędy. Pamiętajmy – szparagów nie uprawiamy po szparagach. 

Szparagów zielonych nie kopaczykuje się, lecz uprawia nad ziemią. Przez to, pod wpływem słońca, wybarwiają się one na zielono. Grube, smaczne łodygi pochodzą od specjalnie selekcjonowanych odmian, jak ‘Primaverde’ (bardzo wczesna).

 

Pielęgnacja rosnących szparagów

Przed pierwszym zbiorem rośliny muszą zgromadzić spory zapas składników pokarmowych, dlatego w pierwszym i drugim roku po posadzeniu pozwalamy roślinom na nieskrępowany rozwój. Jesienią usuwamy ze szparagów zwiędłe liście. Dla polepszenia warunków rozwoju uprawę zasilamy latem dawką półdojrzałego kompostu lub sztucznymi nawozami.

Dla utrzymania wilgoci w podłożu i ograniczenia chwastów teren uprawy powinniśmy ściółkować. Tu i ówdzie możemy wysiać między rządkami sałatę, kalarepę lub np. fasolkę szparagową. W sezonie szparagi możemy zbierać w zasadzie codziennie. Pędy ścinamy lub wyłamujemy wczesnym rankiem, bo o tej porze zawierają one optymalną ilość substancji odpowiedzialnych za dobry smak.

 

Uprawa szparagów według "Przepisu na Ogród"

 

Wyłamywanie nie jest jednak aż tak proste, jak mogłoby się wydawać, i wymaga pewnej wprawy, bo trzeba uchwycić pęd w odpowiednim miejscu. Znajduje się on mniej więcej 2-3 cm nad ziemią, łodyga jest tu delikatna i pozbawiona zdrewniałej skórki. Tak zebrane zielone szparagi nie muszą być już później skracane i obierane.

Zielone pędy z uprawy ogrodowej bywają raz cieńsze, raz grubsze, za to szybciej się gotują niż białe plantacyjne. Zielone szparagi gotuje się w pęczkach około 15 min, aby były al dente. Można je też jeść na surowo, ale wtedy nie są tak smaczne.

Zakładamy plantację szparagów

Najlepszą porą na założenie przydomowej plantacji szparagów jest okres wiosenny, czyli od kwietnia do połowy maja. Szparagi sadzimy do rowka szerokości jednego metra i głębokości około 25 cm, długość rowka ustalamy wedle zapotrzebowania.

Na dnie rowka usypujemy 10-centymetrową warstwę kompostu, następnie w jego środkowej części, w odstępie 50 cm, prowadzimy dwie rajki. Korzenie szparagów i sadzimy w rajkach w odstępach 40-centymetrowych.

Rośliny przysypujemy wybraną wcześniej ziemią, tak aby powstała równa grządka. Jeżeli podłoże jest ciężkie, powinniśmy zmieszać je z kompostem. Na koniec grządkę nawadniamy i okrywamy wyściółką ze słomy.