Ogród: Powakacyjna kosmetyka trawnika

Pod koniec lata większość trawników wymaga odnowy ze względu na widoczne ślady zniszczenia spowodowane upałem i eksploatacją. Do uzupełniania niewielkich ubytków wykorzystuje się specjalne szybko rosnące mieszanki. Przed siewem cały trawnik należy skosić. Miejsca siewu oczyszczamyspulchniamy, ulepszając ziemię mieszanką piasku i kompostu. Na 1 m2 rozsiewamy od 15 do 30 g nasion, dodatkowo zasilając trawnik nawozem, w ilości 40 g na 1 m2. Następnie nasiona przysypujemy warstwą próchnicznej ziemi dla kwiatów lub trawy i ugniatamy.

W ciągu następnych 4 tygodni podłoże musi być regularnie nawadniane. Jeśli ubytki w darni są liczne, trawnik wertykulujemy (wcześniej bardzo krótko go kosimy). Jeżeli podłoże jest zbite, napowietrzamy je, np. ręcznym aeratorem i dopiero wówczas rozsiewamy nasiona na całej powierzchni trawnika. Pierwsze koszenie przeprowadzamy po 4 tygodniach.  Innym sposobem uzupełniania trawnika jest przenoszenie darni z innych stanowisk. W tym wypadku ważne jest, aby darń znalazła się w nowym miejscu na tej samej głębokości co inne trawy. W przeciwnym razie na murawie zaczną powstawać po koszeniu brzydkie plamy.

Balkon i taras: Witaminy ze skrzynki

Rukolę z uprawy skrzynkowej na balkonie można zbierać aż do późnej jesieni. Na późny zbiór w skrzynkach lub doniczkach bardzo dobrze nadaje się szybko rosnąca odmiana ‘Runaway’. Bardzo wygodne w użyciu są taśmy z nasionami, które układamy w ziemi na płasko, przysypujemy cienką warstwą podłożaobficie podlewamy. Pierwsze liście możemy zbierać już po 3-4 tygodniach. Rośliny lubią półcieniste stanowiska i umiarkowanie wilgotne podłoże. Jeśli rukola rośnie w miejscach zbyt nasłonecznionych lub suchych, liście mają ostry smak. Na sałatki najlepsze są listki długości od 5 do 10 cm.

Sad: Pielęgnacja krzewów jeżyn

Systematyczne zabiegi uprawowe i cięcie pędów we właściwym czasie umożliwiają utrzymanie w ryzach nawet najbardziej kolczastych odmianjeżyny. Pielęgnację ułatwia prowadzenie pędów w szpalerze na naprężonych drutach. W okresie wzrostu, od wiosny do lata, młode odrosty rozmieszczamy wachlarzowo na poziomych drutach i mocno przywiązujemy. W tym sposobie uprawy istotne jest oddzielenie rosnących młodych pędów, które będą owocować w przyszłym roku, od starszych, które już rodziły owoce.

Wszystkie owocujące pędy kierujemy w prawą stronę, a drugą część szpaleru rezerwujemy dla odrostów młodych. W ten sposób owocodajne i młode pędy będą rosnąć na zmianę to z jednej, to z drugiej strony. Z obserwacji wynika, że tak uprawiane jeżyny rodzą więcej owoców i są mniej podatne na choroby, gdy stare pędy wytniemy nie jesienią, ale wiosną. Groźnym szkodnikiem jeżyn są roztocza, które sprawiają, że owoce stają się twarde, czerwonekwaśne. Zaatakowane pędy wycinamy natychmiast po zbiorze owoców.

Warzywniak: Wczesnojesienna pielęgnacja kapustnych

Warzywa z rodziny krzyżowych: kapusta biała, włoskaczerwona, kalafior, brukselka, jarmuż, brokuł, odznaczają się wyraźnym, charakterystycznym smakiem. Przez całą jesień, aż do zimy, z własnych grządek zbieramy różne gatunki świeżych warzyw. O dobrych plonach decyduje właściwa pielęgnacja, potrzebna także teraz.

Przede wszystkim pamiętajmy o regularnym podlewaniu, zwłaszcza w okresach bezdeszczowych. Kapustnych nie należy podlewać wieczorem, lecz rano. Wilgoć i nocny chłód sprzyjają rozwojowi chorób. Ziemię między roślinami często spulchniamyplewimy. W ciepłe wrześniowe dni warto grządki okrywać siatką chroniącą uprawy przed owadami żerującymi na liściach.