Ogród: Powakacyjna kosmetyka trawnika
Pod koniec lata większość trawników wymaga odnowy ze względu na widoczne ślady zniszczenia spowodowane upałem i eksploatacją. Do uzupełniania niewielkich ubytków wykorzystuje się specjalne szybko rosnące mieszanki. Przed siewem cały trawnik należy skosić. Miejsca siewu oczyszczamy i spulchniamy, ulepszając ziemię mieszanką piasku i kompostu. Na 1 m2 rozsiewamy od 15 do 30 g nasion, dodatkowo zasilając trawnik nawozem, w ilości 40 g na 1 m2. Następnie nasiona przysypujemy warstwą próchnicznej ziemi dla kwiatów lub trawy i ugniatamy.
W ciągu następnych 4 tygodni podłoże musi być regularnie nawadniane. Jeśli ubytki w darni są liczne, trawnik wertykulujemy (wcześniej bardzo krótko go kosimy). Jeżeli podłoże jest zbite, napowietrzamy je, np. ręcznym aeratorem i dopiero wówczas rozsiewamy nasiona na całej powierzchni trawnika. Pierwsze koszenie przeprowadzamy po 4 tygodniach. Innym sposobem uzupełniania trawnika jest przenoszenie darni z innych stanowisk. W tym wypadku ważne jest, aby darń znalazła się w nowym miejscu na tej samej głębokości co inne trawy. W przeciwnym razie na murawie zaczną powstawać po koszeniu brzydkie plamy.
Balkon i taras: Witaminy ze skrzynki
Rukolę z uprawy skrzynkowej na balkonie można zbierać aż do późnej jesieni. Na późny zbiór w skrzynkach lub doniczkach bardzo dobrze nadaje się szybko rosnąca odmiana ‘Runaway’. Bardzo wygodne w użyciu są taśmy z nasionami, które układamy w ziemi na płasko, przysypujemy cienką warstwą podłoża i obficie podlewamy. Pierwsze liście możemy zbierać już po 3-4 tygodniach. Rośliny lubią półcieniste stanowiska i umiarkowanie wilgotne podłoże. Jeśli rukola rośnie w miejscach zbyt nasłonecznionych lub suchych, liście mają ostry smak. Na sałatki najlepsze są listki długości od 5 do 10 cm.
Sad: Pielęgnacja krzewów jeżyn
Systematyczne zabiegi uprawowe i cięcie pędów we właściwym czasie umożliwiają utrzymanie w ryzach nawet najbardziej kolczastych odmian jeżyny. Pielęgnację ułatwia prowadzenie pędów w szpalerze na naprężonych drutach. W okresie wzrostu, od wiosny do lata, młode odrosty rozmieszczamy wachlarzowo na poziomych drutach i mocno przywiązujemy. W tym sposobie uprawy istotne jest oddzielenie rosnących młodych pędów, które będą owocować w przyszłym roku, od starszych, które już rodziły owoce.
Wszystkie owocujące pędy kierujemy w prawą stronę, a drugą część szpaleru rezerwujemy dla odrostów młodych. W ten sposób owocodajne i młode pędy będą rosnąć na zmianę to z jednej, to z drugiej strony. Z obserwacji wynika, że tak uprawiane jeżyny rodzą więcej owoców i są mniej podatne na choroby, gdy stare pędy wytniemy nie jesienią, ale wiosną. Groźnym szkodnikiem jeżyn są roztocza, które sprawiają, że owoce stają się twarde, czerwone i kwaśne. Zaatakowane pędy wycinamy natychmiast po zbiorze owoców.
Warzywniak: Wczesnojesienna pielęgnacja kapustnych
Warzywa z rodziny krzyżowych: kapusta biała, włoska i czerwona, kalafior, brukselka, jarmuż, brokuł, odznaczają się wyraźnym, charakterystycznym smakiem. Przez całą jesień, aż do zimy, z własnych grządek zbieramy różne gatunki świeżych warzyw. O dobrych plonach decyduje właściwa pielęgnacja, potrzebna także teraz.
Przede wszystkim pamiętajmy o regularnym podlewaniu, zwłaszcza w okresach bezdeszczowych. Kapustnych nie należy podlewać wieczorem, lecz rano. Wilgoć i nocny chłód sprzyjają rozwojowi chorób. Ziemię między roślinami często spulchniamy i plewimy. W ciepłe wrześniowe dni warto grządki okrywać siatką chroniącą uprawy przed owadami żerującymi na liściach.
Komentarze