Jeszcze do niedawna nawozy organiczne były głównym źródłem składników pokarmowych dla roślin uprawnych. Teraz zostają jednak w coraz większym stopniu zastępowane nawozami sztucznymi, znacznie łatwiejszymi w użyciu. Stosowanie nawożenia organicznego w ogrodzie przynosi wymierne korzyści: poza pełnym składem makro- i mikropierwiastków, poprawia właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleb.

Wnoszona wraz z nimi substancja organiczna ulepsza strukturę gleb lekkich i ciężkich, zatrzymuje wodę i zapobiega wymywaniu składników mineralnych, dzięki czemu lepiej wykorzystywane jest nawożenie mineralne. Nie do przecenienia są jej buforowe właściwości, które niwelują znaczne zmiany w składzie chemicznym podłoża, np. wynikające z nadmiernego nawożenia lub nieodpowiedniego pH.

Nawozy organiczne sprzyjają też rozwojowi mikroflory. Szczególnie pozytywnie na substancję organiczną reagują rośliny leśne, np. jarzmianka większa, kopytnik europejski, parzydło leśne, i gatunki uprawiane na źle dobranych do ich wymagań stanowiskach.

Spośród licznych nawozów wyprodukowanych z materiałów organicznych w ogrodach najczęściej wykorzystuje się obornik, kompost, nawozy zielone i biohumus wytwarzany przez dżdżownice. Obornik stosuje się późnym latem i jesienią – po rozsypaniu przekopuje, mieszając z glebą. 

Kompost można stosować w różnych porach roku. Można go produkować we własnym ogrodzie, wykorzystując na przykład resztki z kuchni. Pomagają w tym tzw. termokompostowniki z tworzyw sztucznych o różnej pojemności.