Rośliny, w tym także warzywa i zioła, wymagają do prawidłowego wzrostu kilkunastu składników pokarmowych. Dzieli się je na makro- i mikroelementy. Makroelementy, takie jak azot (N), fosfor (P), potas (K), magnez (Mg), wapń (Ca) i siarka (S), wykorzystywane są przez rośliny w największym stopniu, jednak także mikroelementy pełnią wiele ważnych funkcji. Nawozy wieloskładnikowe często oprócz makroelementów zawierają w swym składzie również mikroelementy (Fe, Mn, Cu, B, Zn, Mo). Dlatego są roślinom potrzebne:

- Żelazo (Fe), podobnie jak magnez, odpowiada m.in. za proces fotosyntezy i oddychania – przy jego niedoborze na młodych liściach pojawiają się chlorozy (w przypadku braku magnezu chlorozy pojawiają się na liściach starszych);

- Bor (B) odpowiada za transport węglowodanów i uczestniczy w tworzeniu ścian komórkowych. Jego niedobór wywołuje chlorozy, ciemnienie i zamieranie młodych liści i pędów, a także pękanie owoców i korzeni spichrzowych;

- Miedź (Cu) występuje w wielu enzymach roślinnych i bierze udział w procesie fotosyntezy. Natomiast niedobór miedzi objawia się zamieraniem i zwijaniem się wierzchołków liści, a także chlorozą i zamieraniem brzegów liści, głównie młodych;

- Cynk (Zn) jest składnikiem wielu enzymów roślinnych oraz odpowiada za zawartość białka. Jego niedobór prowadzi do wytworzenia nekrotycznych plam na młodych liściach, poprzedzonych występowaniem silnej chlorozy. 

Niestety, objawy, które możemy zaobserwować na roślinach, świadczą już o wysokich deficytach danych składników, dlatego w uprawie amatorskiej i towarowej wykorzystuje się nawozy zawierające również mikroelementy. Widząc pierwsze przebarwienia na rozsadzie lub w późniejszym okresie na roślinach warzywnych czy ziołach, najlepiej zastosować nawóz wieloskładnikowy w płynie, rozpuszczony w odpowiedniej ilości wody, i opryskać oraz podlać nim rośliny.