Spis treści:

  1. Cząber górski - satureja montana
  2. Mięta imbirowa – variegata
  3. Wietnamska kolendra - persicaria odorata
  4. Słodkie ziele azteckie - lippia dulcis
  5. Aksamitka błyszcząca - tagetes lucida

Cząber górski

Cząber górski, inaczej czubryca to doskonała roślina ozdobna która posiada walory kulinarne i lecznicze. Ta odmiana charakteryzuje się większą zawartością olejku eterycznego niż w wersji ogrodowej. To idealna roślina, którą można uprawiać także w doniczce jako dodatek do potraw z użyciem roślin strączkowych. Najlepsze efekty uzyskamy poprzez dodawanie go na sam koniec - najdłużej zachowa silny, lekko pieprzny aromat. Może być uprawiany zarówno jako świeże zioło jak i suszone - obcięte gałązki związujemy w kępkach i suszymy w temperaturze ok. 35 stopni. Po całkowitym wysuszeniu dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do szklanego słoika. Wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwzapalne - możesz wykonywać napary ułatwiające przemywanie cery ze skłonnością do przetłuszczania.

Jeżeli szukasz znakomitych przepisów z wykorzystaniem ziół, sprawdź tutaj:

Cząber górski

Mięta imbirowa – variegata

Mięta imbirowa to roślina bardzo łatwa w uprawie. Wystarczy wybrać lekko nasłonecznione miejsce lub półcień. Istotna kwestią jest ilość wody - nie powinniśmy doprowadzać do momentu, aby ziemia wyschła. Osiąga wysokość do około 60 cm - nie jest to jednak roślina zbyt ekspansywna. Wszyscy fani imbiru z pewnością docenią jej lekko orientalny aromat, który świetnie pasuje do potraw kuchni azjatyckiej. Najlepiej sprawdza się w deserach oraz drinkach z kruszonym lodem. Jest to roślina lecznicza, z której wykonasz napary w leczeniu wątroby i niestrawności żołądkowej.

Mięta imbirowa

Wietnamska kolendra

To roślina szeroko stosowana przede wszystkim w kulinariach. Możesz uprawiać ją w doniczce - istotne jest, żeby nie uprawiać jej w bardzo nasłonecznionym miejscu. W okresie letnim wypuszcza kwiaty (jadalne), lecz dzieje się to tylko wtedy, gdy jest uprawiana w chłodniejszym, umiarkowanym klimacie. Zwana jest także "miętą wietnamską", która w smaku jest dość pikantna, lekko cytrusowa i orzeźwiająca. Stosowana głównie do dań z ryb, tortilli oraz sałatek. Napary z niej wspomagają pracę żołądka oraz działa przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie.

Wietnamska kolendra

Jeżeli lubisz siać zioła w zaciszu domu, to z pewnością spodoba Ci się także możliwość uprawy mikrolistków, zwanych inaczej microgreens. To doskonała alternatywa dla kiełków oraz smaczny dodatek do kanapek, sałatek lub surówek. Zawarte w nich minerały i witaminy są dodatkowym atutem, przemawiającym za tym, aby je uprawiać.

Słodkie azteckie ziele

Słodkie azteckie ziele to roślina jednoroczna, która dorasta do około 30 cm wysokości. Posadź ją w stanowisku umiarkowanie nasłonecznionym - w przypadku bezpośredniego słońca może być zbyt ostre, co spowoduje osłabienie rośliny. Gleba i podłoże powinno być wilgotne - natomiast staraj się, aby nie przelewać jej. W gruncie wykazuje charakterystyczne cechy dla rośliny jednorocznej, natomiast w domowych warunkach może przetrwać do kolejnego sezonu. To roślina, która wytwarza związek chemiczny, który jest ok. 1000 razy słodszy od sacharozy. To hernandulyna - 3-4 razy słodsza niż stewia. Może być doskonałym zamiennikiem cukru w popularnych deserach a także drinkach.

Słodkie ziele azteckie

Aksamitka błyszcząca

Aksamitka błyszcząca to roślina lecznicza, która jest niezwykle prosta w uprawie. Wysiewana jest z nasion lub uprawiana wprost z sadzonek - musi mieć żyzne podłoże oraz słoneczne stanowisko co zapewni optymalny wzrost. Istotne jest, aby nie zapominać o regularnym nawadnianiu - nie doprowadź do przesuszenia ziemi w doniczce. To głównie roślina lecznicza, która wykazuje działanie rozluźniające, uspokajające i przeciwdepresyjne. Możesz wykonywać z niej napary podczas walki z pasożytami i diecie przeciwgrzybiczej. To także silny sprzymierzeniec podczas usuwania szkodliwych produktów przemiany materii.

Aksamitka błyszcząca