Własną szklarnię możemy wykorzystywać do różnych celów. Użytkowana jako rozsadnik, umożliwia znaczne przybliżenie rozpoczęcia ogrodowego sezonuprzyspieszenie wegetacji roślin. Im wcześniej wysiejemy nasiona roślin jednorocznych, tym szybciej doczekamy się ich kwiatów na rabatach i w skrzynkach balkonowych. Pod koniec lutego i na początku marca roślinom kiełkującym w skrzynkach ustawionych na parapecie okiennym może jeszcze brakować światła.

Natomiast w ogrzewanej szklarni nawet wcześniej możemy wysiewać nasiona niecierpka, werbeny, tytoniu ozdobnego, lobelii i wielu innych roślin ozdobnych. Z tych samych powodów korzystna jest także szklarniowa uprawa warzyw.

Jeśli już w lutym posadzimy w szklarni rozsadę sałaty, pierwszy zbiór smacznych liści będzie możliwy już w kwietniu. Na początku marca w ogrzewanej szklarni rozpoczyna się wysiew pomidorów, paprykioberżyny. Ciepłolubne warzywa (zaliczają się do nich jeszcze ogórek, meloncukinia) możemy przeflancować w drugiej połowie maja na grządki. Jeżeli zostawimy je pod szkłem, odwdzięczą się obfitym plonowaniem.          

Na dłuższy okres w szklarni znajdują miejsce egzotyczne rośliny ozdobne. Storczyki, bromelie, kaktusy czy rzadkie rośliny górskie mają tu zapewnione odpowiednie warunki życia i czują się doskonale przez cały rok. Dla wszystkich, którzy pielęgnują ciepłolubne rośliny w pojemnikach, jednym z najważniejszych problemów jest zimowanie pięknych okazów. I właśnie szklarnia jest najlepszym rozwiązaniem, gdyż zapewnia optymalne warunki przetrwania najtrudniejszego okresu roku. Jest tu jasno i niezbyt ciepło, ale temperatura nigdy nie spada poniżej 0°C.

W takich warunkach najlepiej zimują rośliny zimnoszklarniowe, do których należą m.in. bieluń, oliwka, laur, eukaliptus czy akacja. Stabilne warunki szklarniowe umożliwiają nawet przedłużenie okresu kwitnienia wielu roślin. Dobrze chronione okazy doniczkowe kwitną jesienią znacznie dłużej niż te, które pozostały na wolnym powietrzu. W zimnych szklarniach doskonale kwitną fiołki alpejskieprymulki