P: Kupiłam niedużą szklarnię (2,5 m x 3,5 m) do mojego ogrodu. Zimą mam zamiar przechowywać w niej rośliny doniczkowe, które latem zdobią taras. Mam problem z zagospodarowaniem jej w okresie wiosenno-letnim. Nie chcę sadzić w niej warzyw, lecz kwiaty. Jakie rośliny mogłabym uprawiać w mojej szklarni, aby wyglądała pięknie i elegancko?

O: W opustoszałej szklarni można uprawiać z powodzeniem wszystkie rośliny balkonowe, dobierając gatunki tak, aby odpowiadały im warunki świetle, jakie panują w tej szklarni. Przy otwartych wietrznikach będą wspaniale kwitły, zwłaszcza że będą miały osłonę od deszczu. Ukwiecona szklarenka w sezonie może posłużyć jako altanka. Należy tylko bardzo systematycznie zwalczać najmniejsze objawy inwazji szkodników czy chorób i przed wniesieniem roślin na zimę starannie odkazić szklarnię.

 


 

P: Jak i kiedy formować tamaryszka francuskiego?

O: Tamaryszek francuski kwitnie od końca czerwca do połowy września. Można go przycinać wczesną wiosną, gdy minie groźba mocniejszych przymrozków. W rejonach o cieplejszej zimie cięcie można przeprowadzić jesienią. Cięcie przeprowadza się co kilka lat, w zależności od potrzeby i ma na celu odmłodzenie krzewu. Wycina się wtedy wieloletnie, grube pędy przy samej ziemiskraca pozostałe.

 

Tamaryszek francuski słynie z niebywale obfitego kwitnienia (zdj.: Fotolia.com)

  


 

P: Jak rozmnażać rdest Auberta? Jakie ma wymagania glebowe?

O: Rdest Auberta najbardziej lubi żyzne, umiarkowanie wilgotne glebysłoneczne lub lekko zacienione stanowisko. Może jednak rosnąć w każdym podłożu, z wyjątkiem bardzo suchego, a także w miejscach cienistych, lecz wtedy zawiązuje mniej kwiatów. Podczas ostrych zim jego pędy mogą przemarznąć, ale wiosną zwykle pojawiają się nowe. Można go zatem przycinać, gdy się zbytnio rozkrzewi. Pnącze to można łatwo rozmnożyć, odcinają w sierpniu lub wrześniu wierzchołki półzdrewniałych pędów. Sadzonki powinny mieć długość 15 cm.

Dolna część sadzonki powinna być pozbawiona liści. Sadzonki umieszczamy w torfie zmieszanym z piaskiem i przez całą zimę przetrzymujemy w temperaturze 15ºC, nie dopuszczając do przesuszenia podłoża. Wiosną, gdy ukorzenione sadzonki podrosną do wysokości 25 cm, wysadzamy je na miejsce stałe.