Zimą wielu z nas często tęskni  za słońcem i lekkim, ciepłym powiewem wiosennego wiatru. Brakuje nam wszechobecnej zieleni i kolorowych kwiatów. Wówczas chętniej odwiedzamy kwiaciarnie w poszukiwaniu pojawiających się już w lutym wspaniałych roślin cebulowych.

 Królują wśród nich, bez wątpienia, hiacynty. Wesołe kolory kwiatów poprawiają humor i wywołują uśmiech na naszych twarzach, a rozsiewany wokół roślin piękny zapach wręcz zniewala.
W kwiaciarniach można już kupić podpędzone cebule z dobrze widocznym pąkiem kwiatowym. Mogą to być rośliny pojedyncze lub w kolorowych kompozycjach. Umieszczone są zazwyczaj w różnych ozdobnych pojemnikach. Podczas przenoszenia delikatnych roślin do domu pamiętajmy o ich starannym okryciu przed mrozem i wiatrem.

 

W mieszkaniu doniczki z hiacyntami ustawiamy w miejscu jasnym o temperaturze około 20˚C. W takich warunkach będziemy cieszyć się pięknymi kwiatami nawet dwa tygodnie. Jeśli pędy lub liście roślin przechylą się na bok, można je podeprzeć ozdobną drabinką lub ładną gałązką. Jeżeli kupione przez nas cebule nie mają jeszcze widocznego pąka, umieszczamy je w ciemności (np. pod kapturkiem z papieru) i w chłodnym pomieszczeniu (7-9˚C). Gdy liście osiągną kilka centymetrów długości, usuwamy kapturek i przenosimy rośliny w ciepłe (20-25˚C) i jasne miejsce. Pamiętajmy, że dla kwitnących roślin temperatura powietrza nie powinna przekraczać 20˚C.

Gdy hiacynty przekwitną, zazwyczaj je wyrzucamy. Ale właściciele ogrodów mogą rośliny te dalej uprawiać w gruncie. W takim przypadku z przekwitniętych hiacyntów usuwamy obumarły kwiatostan, pozostawiając pęd i liście. Rośliny w dalszym ciągu asymilują
i mogą gromadzić substancje pokarmowe w cebulach. Nadal je podlewamy
i zasilamy niewielkimi dawkami nawozów. Dopiero gdy liście zżółkną, możemy je usunąć. Wówczas wyjmujemy cebulę z naczynia, przesuszamy ją i do jesieni przechowujemy w papierowej torebce w przewiewnym ciemnym miejscu. We wrześniu cebule sadzimy w ogrodzie. Tych samych cebul nie pędzimy ponownie, bo wyeksploatowane w jednym roku, mogą nie zakwitnąć ponownie.

 

Sami również możemy przygotować cebule hiacyntów do pędzenia. Najpierw wybieramy pod koniec września dorodne cebule (o obwodzie około 17 cm), zdrowe i nieuszkodzone. Zabieg polega na symulowaniu warunków zimowych poprzez chłodzenie cebul w temperaturze 5-9˚C w ciemności przez 10-12 tygodni. Po upływie tego czasu u podstawy cebuli pojawią się zawiązki korzeni, co umożliwia posadzenie ich w ziemi do 2/3 ich wysokości.

Hiacynty można też uprawiać w wodnej kąpieli. Cebule umieszczamy wówczas tak, aby tylko korzenie miały bezpośredni kontakt z wodą. Możemy kupić specjalne szklane naczynia przeznaczone do tego celu. Przed umieszczeniem
w ziemi lub wodzie dobrze jest zaprawić cebule przeciwko chorobom grzybowym, mocząc je w 1% roztworze środka grzybobójczego.