Spis treści:

  1. Nasiona ekologiczne - stare odmiany
  2. Jak pozyskać samemu nasiona do wysiewu?
  3. Nasiona ekologiczne warzyw i kiełków
  4. Dlaczego warto wybierać te ekologiczne?

Nasiona ekologiczne - stare odmiany

Stare odmiany są niezwykle cenne oraz poszukiwane podczas wybierania nasion do siewu. Warto zastanowić się czy w okolicy działek czy ogrodów nie pojawiają się szczepy roślin znane już starszym ogrodnikom, którymi z chęcią by się podzielili. Do łask wraca między innymi tak zwana "fasolka z orzełkiem" czyli stara odmiana fasoli zwanej inaczej Fasolą Niepodległości, pozyskaną w 1923 roku. To niezwykle smaczna i odporna odmiana.

W przypadku siewu zbóż, pojawiło się zainteresowanie starymi odmianami pszenicy, która jest znana pod nazwami takimi jak: płaskurka, orkisz czy samopsza. Te mają niższe właściwości alergizujące i są testowane pod wpływem zawartości glutenu dla osób z jego nietolerancją.

Jak pozyskać samemu nasiona do wysiewu?

Nasiona do wysiewu można pozyskać zarówno ze swoich zbiorów oraz ciekawym sposobem jest także wymiana sąsiedzka w najbliższej lokalizacji. To sprawi, ze będziemy mieli pewność, że w danej szerokości geograficznej i klimacie najlepiej się przyjmą.

Najprościej pozyskać nasiona z warzyw o gęstym i soczystym miąższu, takich jak: dynia, fasola, pomidory, bóg, groch czy też papryka. Przepoławiamy niektóre z nich i wyciągamy nasiona. Oczyszczamy i przekładamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Po kilku dniach przekładamy do lnianej lub tekturowej torebki i czekamy, aż nastąpi czas na wysiew.

Przy wysiewie z własnych nasion mamy pewność, jakie środki ochrony roślin były użyte - ekologiczne czy te chemiczne, które nie pozostają bez znaczenia dla naszego zdrowia. Siejąc brukiew, jej nasiona możemy pozyskać na jesieni - przed wsadzeniem do ziemi, warto je uprzednio lekko wysuszyć przez kilka dni. W przypadku marchwi nasiona uzyskujemy przez zmłócenie lub ukruszenie z pożółkłej naci. Po wysuszeniu i oczyszczeniu możemy je przechowywać do około 3-4 lat - po tym czasie nie będą się nadawały do wysiewu.

Nasiona ekologiczne warzyw i kiełków

Przy pozyskiwaniu nasion ekologicznych, zarówno warzyw, jak i kiełków muszą być spełnione zasady certyfikowanej uprawy ekologicznej. Poniżej przedstawiamy i tłumaczymy, na czym to polega:

  1. zakaz stosowania chemicznych substancji, w tym sztucznych nawozów oraz środków ochrony roślin, negatywnie wpływających w późniejszym okresie na spożywane plony,
  2. nawożone jedynie organicznymi, ekologicznymi nawozami,
  3. uodparnianie rośliny poprzez wprowadzenie i osiedlenie naturalnych wrogów naturalnych szkodników, odchwaszczanie mechaniczne oraz pułapki feromonowe
  4. zakaz stosowania GMO czyli modyfikacji genetycznych na każdym podłożu,
  5. zmianowanie upraw
  6. minimalizacja negatywnego wpływu na środowisko naturalne.

Dlaczego warto wybierać te ekologiczne?

Ekologiczne nasiona są najlepszym wyborem ze względu na brak uprzedniej zaprawy środkami chemicznymi oraz tymi nieekologicznymi związanymi z ochronią roślin przed drobnoustrojami i chorobami grzybowymi. Wybierając odmiany ekologiczne mamy pewność, że później serwujemy na talerzu zdrowe i chrupiące warzywa i owoce!

Nauczmy się czytać etykiety na opakowaniach nasion:

nasiona zaprawiane - w ten sposób nasiona zostały poddane procesowi, dzięki któremu zostały zniszczone patogeny i szkodniki,

nasiona otoczkowane - dzięki powłoce zwanej otoczką nasiona o mniejszych gabarytach są łatwiejsze do wysiania,

nasiona inkrustowane - tutaj nasiona zostały zabezpieczone środkiem ochrony roślin, aby zwalczyć ewentualne choroby grzybowe,

nasiona uszlachetnione - dzięki zastosowanemu nawozowi, nasiona będą szybciej kiełkować, a co za tym idzie - szybciej wzrosną

symbol F1 - roślina jest krzyżówką dwóch odmian, co zapewni dorodniejsze zbiory,

nasiona na taśmie - to ułatwienie, które sprawi, ze wysiew nasion jest znacznie łatwiejszy, idealne do podwyższonych grządek czy większych donic

MIX -  ten sam gatunek kwiatów, lecz może pojawić się miks kolorów danej rośliny