Spis treści:
- Nasiona ekologiczne - stare odmiany
- Jak pozyskać samemu nasiona do wysiewu?
- Nasiona ekologiczne warzyw i kiełków
- Dlaczego warto wybierać te ekologiczne?
Nasiona ekologiczne - stare odmiany
Stare odmiany są niezwykle cenne oraz poszukiwane podczas wybierania nasion do siewu. Warto zastanowić się czy w okolicy działek czy ogrodów nie pojawiają się szczepy roślin znane już starszym ogrodnikom, którymi z chęcią by się podzielili. Do łask wraca między innymi tak zwana "fasolka z orzełkiem" czyli stara odmiana fasoli zwanej inaczej Fasolą Niepodległości, pozyskaną w 1923 roku. To niezwykle smaczna i odporna odmiana.
W przypadku siewu zbóż, pojawiło się zainteresowanie starymi odmianami pszenicy, która jest znana pod nazwami takimi jak: płaskurka, orkisz czy samopsza. Te mają niższe właściwości alergizujące i są testowane pod wpływem zawartości glutenu dla osób z jego nietolerancją.
Jak pozyskać samemu nasiona do wysiewu?
Nasiona do wysiewu można pozyskać zarówno ze swoich zbiorów oraz ciekawym sposobem jest także wymiana sąsiedzka w najbliższej lokalizacji. To sprawi, ze będziemy mieli pewność, że w danej szerokości geograficznej i klimacie najlepiej się przyjmą.
Najprościej pozyskać nasiona z warzyw o gęstym i soczystym miąższu, takich jak: dynia, fasola, pomidory, bóg, groch czy też papryka. Przepoławiamy niektóre z nich i wyciągamy nasiona. Oczyszczamy i przekładamy na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Po kilku dniach przekładamy do lnianej lub tekturowej torebki i czekamy, aż nastąpi czas na wysiew.
Przy wysiewie z własnych nasion mamy pewność, jakie środki ochrony roślin były użyte - ekologiczne czy te chemiczne, które nie pozostają bez znaczenia dla naszego zdrowia. Siejąc brukiew, jej nasiona możemy pozyskać na jesieni - przed wsadzeniem do ziemi, warto je uprzednio lekko wysuszyć przez kilka dni. W przypadku marchwi nasiona uzyskujemy przez zmłócenie lub ukruszenie z pożółkłej naci. Po wysuszeniu i oczyszczeniu możemy je przechowywać do około 3-4 lat - po tym czasie nie będą się nadawały do wysiewu.
Nasiona ekologiczne warzyw i kiełków
Przy pozyskiwaniu nasion ekologicznych, zarówno warzyw, jak i kiełków muszą być spełnione zasady certyfikowanej uprawy ekologicznej. Poniżej przedstawiamy i tłumaczymy, na czym to polega:
- zakaz stosowania chemicznych substancji, w tym sztucznych nawozów oraz środków ochrony roślin, negatywnie wpływających w późniejszym okresie na spożywane plony,
- nawożone jedynie organicznymi, ekologicznymi nawozami,
- uodparnianie rośliny poprzez wprowadzenie i osiedlenie naturalnych wrogów naturalnych szkodników, odchwaszczanie mechaniczne oraz pułapki feromonowe
- zakaz stosowania GMO czyli modyfikacji genetycznych na każdym podłożu,
- zmianowanie upraw
- minimalizacja negatywnego wpływu na środowisko naturalne.
Dlaczego warto wybierać te ekologiczne?
Ekologiczne nasiona są najlepszym wyborem ze względu na brak uprzedniej zaprawy środkami chemicznymi oraz tymi nieekologicznymi związanymi z ochronią roślin przed drobnoustrojami i chorobami grzybowymi. Wybierając odmiany ekologiczne mamy pewność, że później serwujemy na talerzu zdrowe i chrupiące warzywa i owoce!
Nauczmy się czytać etykiety na opakowaniach nasion:
nasiona zaprawiane - w ten sposób nasiona zostały poddane procesowi, dzięki któremu zostały zniszczone patogeny i szkodniki,
nasiona otoczkowane - dzięki powłoce zwanej otoczką nasiona o mniejszych gabarytach są łatwiejsze do wysiania,
nasiona inkrustowane - tutaj nasiona zostały zabezpieczone środkiem ochrony roślin, aby zwalczyć ewentualne choroby grzybowe,
nasiona uszlachetnione - dzięki zastosowanemu nawozowi, nasiona będą szybciej kiełkować, a co za tym idzie - szybciej wzrosną
symbol F1 - roślina jest krzyżówką dwóch odmian, co zapewni dorodniejsze zbiory,
nasiona na taśmie - to ułatwienie, które sprawi, ze wysiew nasion jest znacznie łatwiejszy, idealne do podwyższonych grządek czy większych donic
MIX - ten sam gatunek kwiatów, lecz może pojawić się miks kolorów danej rośliny
Komentarze