Autorką tekstu jest mgr inż. Agata Woźnicka

Każdy właściciel kawałka ziemi marzy o posiadaniu ogrodu, który jest piękny i zadbany, a jednocześnie nie wymaga zbyt wielkich nakładów pracy. W dążeniu do takiego ideału może pomóc ściółkowanie. Jest to zabieg polegający na rozkładaniu na powierzchni gleby warstwy materii organicznej lub nieorganicznej, czyli ściółki. Ściółkować można praktycznie wszystkim. Ważne, żeby ściółka była wystarczająco przepuszczalna dla wody i powietrza, a jednocześnie powstrzymywała wzrost chwastów.

 

Korzyści wynikające ze ściółkowania

Ściółka przede wszystkim zmniejsza straty wody poprzez ograniczenie parowania. Dzięki temu oszczędzamy wodę, która jest dziś dobrem deficytowym i... coraz droższym.

Odpowiednio gruba warstwa ochronna uniemożliwia wzrost większości chwastów oraz ułatwia ich usuwanie, jeżeli się pojawią. Nie ma więc potrzeby stosowania herbicydów, zmniejsza się zatem ryzyko skażenia chemikaliami wód gruntowych, gleby oraz upraw.

Ściółkowanie pozwala na utrzymanie niższej temperatury wokół korzeni latem i wyższej w chłodne noce. Gleba wokół korzeni nie będzie nagle zamarzała i odmarzała, a skrajnie wysokie temperatury nie ograniczą wzrostu korzeni. Dodatkowo rozkładające się ściółki organiczne wzbogacają glebę w składniki odżywcze i zapobiegają erozji.

To wszystko sprawi, że rośliny będą silne i odporniejsze na działanie chorób i szkodników. Następną korzyścią jest, oczywiście, ładny wygląd ściółki oraz roślin. Aby osiągnąć maksymalne korzyści, ściółkę należy odpowiednio dobrać.

Najlepiej wybrać ściółkę dostępną (bez problemu można ją uzupełnić), tanią i łatwą do rozłożenia (folia i agrowłóknina nie sprawdzą się w istniejącym ogrodzie). Ważne, aby była dopasowana do miejsca i funkcji – bardziej przepuszczalna i nietrwała na grządkach, odporna na ścieżkach.

 

 

Ściółka ma także ładnie wyglądać, więc warto przemyśleć, jakie kolory i faktura będą pasowały do stylu naszego ogrodu. Najpopularniejsze rodzaje ściółek, ich wady, zalety i zastosowanie przedstawia tabela powyżej. Do ściółkowania można używać także wielu innych materiałów. Wybór zależy od fantazji ogrodnika.

Wzbogać ogród doniczkami!

 

Na co należy zwrócić uwagę

Grubość ściółki musi być odpowiednio dobrana, aby rzeczywiście ograniczała rozwój chwastów. Folia oraz zbyt zbita i gruba ściółka mogą ograniczać przepływ wody i powietrza. Warto więc zrobić w folii niewielkie otwory i co jakiś czas spulchniać warstwę ochronną.

Ściółki organiczne mogą początkowo ograniczać dostępność azotu w glebie. Wystarczy go uzupełnić odpowiednim nawozem. Ważne, aby ściółka była odsunięta od pni drzew i krzewów około 15-30 cm. Rośliny można dodatkowo zabezpieczyć siatką.