Opisując zalety lata, nie powinniśmy zapominać o zapachach. Wśród nich wyróżnia się aromat cytryny, który niezwykle mocno kojarzy się ze świeżością i letnią lekkością.            

Źródłem charakterystycznego zapachu owoców i liści cytrynowego drzewka są olejki eteryczne. Te łatwo ulatniające się substancje, nie tylko o aromacie cytryny, wytwarzają w swoich tkankach także inne rośliny. Pachnące olejki spełniają ważną rolę. Chronią rośliny przed szkodnikami żywiącymi się liśćmi, pędami, a także kwiatami, a poza tym przywabią zwierzęta zapylające kwiaty.

Owocowe aromaty są często spotykane wśród ziół. O tym, jakie wonie zgromadziły ich liście i kwiaty, informują nas nazwy, np. tymianek cytrynowy, trawa cytrynowa, cząber cytrynowy.

Intensywność zapachów jest zmienna. Niektóre rośliny pachną lekko i delikatnie, inne wyróżniają się mocnym aromatem cytrynowym. Do oryginału najbardziej zbliżony jest zapach werbeny cytrynowej, czyli lippii trójlistnej Aloysia citriodora. Najpełniejszy bukiet zapachowy mają liście roślin przed okresem kwitnienia. Pędy najlepiej ścinać rano, gdy tylko obeschnie rosa. Zioła, oprócz trawy cytrynowej, należy raczej głodzić.

Ziołowa grządka

Mocno nawożone przeznaczają energię na rozrost, zamiast gromadzić substancje zapachowe. Cytrynowo pachną nie tylko zioła, ale także niektóre gatunki ozdobne. Są wśród nich pelargonie, jak np. ‘Lemon Fancy’, ‘Citronella’, ‘Queen of Lemons’, aksamitka wąskolistna ‘Lemon Gem’, liliowiec cytrynowy, a także różne odmiany róż. Ten dosyć duży zbiór roślin umożliwia zaaranżowanie cytrynowego kącika lub rabaty niemal w każdym ogrodzie.