Z botanicznego punktu widzenia kapustą można nazwać dziesiątki gatunków roślin uprawnych i ozdobnych. Łącznie z odmianami są ich setki, wszystkie wywodzą się od jednej dzikiej formy wyjściowej, która rośnie jeszcze do dziś w naturze. Można ją spotkać na stromych zboczach południowej Anglii i na wyspie Helgoland. 

W uprawie ogrodowej największe znaczenie ma kapusta warzywna, do której zaliczają się m.in. jarmuż, brukselka, kapusta włoska, biała i czerwona. Odmiany ogrodowe są jednoroczne. W przypadku kapusty włoskiej, brukselki i jarmużu muszą minąć 4 miesiące (od chwili siewu), by główki dojrzały do zbioru. W tym czasie między rządki można wysiać w rządkach np. szpinak lub roszponkę albo wykorzystać grządkę pod uprawę endywii.   

 

 

Liście kapusty białej i czerwonej są pokryte charykterystyczną warstewką wosku. Jest to pozostałość po dzikim przodku, który w ten sposób ochronił się przed wysuszającymi wiatrami, unoszącymi słoną morską wodę. Obie kapusty odznaczają się umiarkowaną odpornością na mrozy. Najpóźniej pod koniec listopada główki trzeba ściąć i zadołować w inspekcie.

Inaczej postępujemy z jarmużem. Jemu przymrozki nie są straszne, a nawet mu służą, bo wraz ze spadkiem temperatury liście jarużu stają się delikatniejsze w smaku. Warto podkreślić, że na smak warzyw lepszy wpływ mają długotrwałe ochłodzenia niż krótkie mocne mrozy. Pod wpływem fotosyntezy, czyli wytwarzania związków organicznych przy udziale światła, powstają cukry, które wskutek spowolnionej przemiany materii odkładają się w liściach. 

Brukselka uprawiana jest w odmianach jesiennych i zimowych. Ogławia się tylko odmiany przeznaczone na zbiór październikowy i listopadowy (np. odmianę ‘Rosella’). Dzięki temu główki równomiernie dojrzewają. Potraktowana w ten sposób brukselka zimowa, np. ‘Hilds Ideal’, albo tradycyjna belgijska ‘Roodnerf’ miałaby mniejszą odporność na mróz i rozwinęłyby nabrzmiałe, luźne pąki.

Poprzez obfite nawadnianie i zasilenie upraw dodatkowymi porcjami nawozu można w pewnym zakresie wpływać na ilość i wielkość główek. Nigdy nie obrywajmy liści otulających pęd, bo dzięki nim zawiązywanie pąków nieco się opóźnia. Dodatkowo liście stanowią naturalną ochronę różyczek przed mrozem, znacząco przedłużając zbiór plonów. 

Szczególną pozycję mają formy ozdobne kapusty. To niezwykle oryginalne rośliny o efektownie powcinanych kędzierzawych liściach mających różne wybarwienie. Kapusta ozdobna bardzo dobrze znosi chłody. Niskie temperatury wręcz jej służą, bo pod ich wpływem liście przyjmują intensywniejsze wybarwienie. Odmiany ozdobne można uprawiać w doniczkach lub w gruncie, np. w aranżacji ze złocieniami oraz wrzosami.