Mnogość odmian sałaty powala ogrodnikom na uprawę roślin, dokładnie dobranych do do kulinarnych zastosowań.
Sałata baby leaf
Odmiana
Można wykorzystać albo pojedyncze odmiany, albo mieszanki odmian, komponując je samodzielnie lub korzystając z gotowych produktów.
Wysiew
W zależności od odmiany (ew. mieszanki nasion) siejemy bezpośrednio do gruntu od połowy marca do początku września.
Rozsada
Zbędna. Nieuszkodzone siewki pochodzące z przerywania można posadzić w innym miejscu. Trzeba to jednak zrobić od razu po przerywaniu.
Zbiór
W zależności od preferencji, rośliny zbiera się w fazie kilku liści, najczęściej po 4-6 tygodniach od siewu.
Sałata głowiasta
Odmiana
Typ masłowy zielony: ‘Agora’, ‘Atena’, ‘Bona’, ‘Dumka’, ‘Edyta Ozarowska’, ‘Ismina, ‘Jubilatka’; czerwono-zielony: ‘MIra’,‘ Ela’, ‘Redstar’.
Wysiew
Odmiany wczesne wysiewamy od marca do inspektu albo do tunelu foliowego. Odmiany letnie siejemy od maja, a zimowe od września.
Rozsada
Rozsadę sadzimy od marca do inspektu lub tunelu foliowego. Później etapami od kwietnia do września, w inspekcie do października.
Zbiór
Zależnie od pory roku zbiór po 10-14 tygodniach od siewu lub 7-8 tygodniach od wysadzenia. Dojrzałe główki trzeba zebrać w ciągu tygodnia.
Batavia
Odmiana
Dostępne w Polsce odmiany określane są jako sałata głowiasta typ Batavia. Z odmian zagranicznych można polecić ‘Tarengo’ oraz ‘Doree de Printemps’.
Wysiew
Od marca do połowy sierpnia (do multipalet) lub bezpośrednio do gruntu. Wczesne siewy gruntowe należy osłaniać włókniną.
Rozsada
Rozsadę sadzimy od marca do inspektu lub do gruntu (wówczas okrywamy włókniną). Później aż do początku września w rozstawie 30x35 cm.
Zbiór
Zbiór 8-10 tygodni po siewie (gdy zawiążą się twarde główki). Ścinamy całe główki lub zrywamy pojedyncze liście.
Sałata liściowa
Odmiana
‘Burza’, ‘Limona Hortag’, ‘Rosar’; typ pierzasty: ‘Lollo Rosa’ (czerwonolistna), ‘Lollo Bionda’ (zielonolistna); typ dębolistny (‘Dubacek’, ‘Redin’).
Wysiew
Produkcja rozsady w lutym/marcu (pod szkłem). Wysiew do gruntu od kwietnia do połowy sierpnia.
Rozsada
Pod przykryciem z włókniny lub pod folią od połowy marca, później co 4-6 tygodni mniej więcej do początku września, rozstaw: 25x30 cm.
Zbiór
Zbiór po 12-14 tygodniach po wysiewie lub 8 tygodniach po wysadzeniu. Ścinamy całe główki lub obrywamy pojedyncze liście.
Sałata rzymska
Odmiana
‘Jota’, ‘Liwia’, ‘Tiara’, ‘Parris Island’.
Wysiew
Produkcja rozsady od początku marca (pod szkłem), siew do gruntu od połowy kwietnia, a później od połowy czerwca.
Rozsada
Rozsadę sadzimy od marca do maja. Możliwe późniejsze sadzenie. Rozstawa 25x35 cm.
Zbiór
Zbiór po ok. 12 tygodniach od wysiewu i 8-10 tygodniach po sadzeniu (gdy wykształcą się twarde główki).
Sałata lodowa
Odmiana
Sałata głowiasta krucha, zwana lodową: ‘Bakata’, ‘Carmina’, ‘Kinga’, ‘Królowa Lata’, ‘Goplana’, ‘Juleczka’, ‘Loredo’.
Wysiew
Od marca produkcja rozsady pod szkłem, od kwietnia do końca lipca możliwy siew do gruntu.
Rozsada
Rozsadę wysadzamy najwcześniej w kwietniu, najpóźniej sadzimy w połowie sierpnia, rozstaw: 25x30 cm.
Zbiór
Zbiór od maja do października, mniej więcej 12 tygodni po wysiewie i ok. 8 tygodni po sadzeniu.
Późne odmiany sałaty
Endywia
Odmiana
Eskariola (o gładkich liściach): ‘Bionda a Cuore Pieno’, ‘Excel’. Kędzierzawa: ‘De Meaux’, ‘Tosca’, ‘Romanesca’.
Wysiew
W uprawie wiosennej sadzenie lub siew w kwietniu; od połowy czerwca do lipca siew wprost do gruntu lub produkcja rozsady w multipaletach.
Rozsada
Sadzimy od połowy lipca do połowy sierpnia. Mała rozstawa powoduje samoistne bielenie środkowej części rozety, co łagodzi jej smak.
Zbiór
W uprawie wiosennej zbiór w maju/czerwcu. W uprawie na zbiór jesienny od września do listopada/grudnia.
Komentarze