Spis treści:
Jak zrobić wywar z łupin cebuli?
Składniki na wywar z łupin cebuli:
- spora siatka łupin cebuli (szalotki, białej, czerwonej),
- 2 litry wody.
Przygotowanie wywaru:
- Obieramy cebule z wierzchniej warstwy łupin i odstawiamy do wysuszenia.
- Po wysuszeniu przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
- Zagotowujemy przez około 20 minut na wolnym ogniu.
- Przecedzamy całość przez gazę, ściereczkę do sera lub cedzak.
- Takim wywarem podlewamy lub opryskujemy rośliny - zarówno te ozdobne, jak i warzywa i owoce.
- Ta mieszanka chroni przed grzybicami.
- Jest szczególnie polecana przy podlewaniu i opryskiwaniu pomidorów - uodparnia przeciwko przędziorkom.
- Takie opryski z łupin cebuli stosujemy kilkakrotnie - to skuteczny środek w przypadku regularności.
Jak zrobić gnojówkę z łupin cebuli?
Składniki na gnojówkę z łupin cebuli:
- 3 siatki łupin cebuli (szalotki, białej, czerwonej),
- 4 litry wody.
Przygotowanie gnojówki:
- Obieramy cebule z wierzchniej warstwy łupin i odstawiamy do wysuszenia.
- Następnie zalewamy wodą i pozostawiamy na około tydzień lub dwa.
- Najlepiej wykorzystać do tego duże beczki lub słoje wystawione na zewnątrz w ogrodzie.
- Gnojówkę należy stosować w stosunku 1:10. Rozcieńczamy ją kranówką lub deszczówką.
- Jest doskonała do oprysku drzew owocowych.
- Skutecznie rozprawia się z mączniakiem rzekomym oraz właściwym.
- Zapobiega szarej pleśni w szczególności pojawiającej się na truskawkach.
- Dobrze sprawdza się także przy zgniliźnie brunatnej na kapustnych.
- To sprawdzony specyfik w przypadku roztoczy i śmietki warzywnej.
- Dla wzmocnienia porzeczki i agrestu można stosować ja znacznie częściej, aby zwiększyć plony.
Opryski z cebuli muszą być wykonywane w trakcie umiarkowanej pogody. W czasie upałów są niewskazane ze względu na swoją intensywność.
Komentarze