Spis treści:

  1. Jak zrobić wywar z łupin cebuli?
  2. Jak zrobić gnojówkę z łupin cebuli?

Jak zrobić wywar z łupin cebuli?

Składniki na wywar z łupin cebuli:

  • spora siatka łupin cebuli (szalotki, białej, czerwonej),
  • 2 litry wody.

Przygotowanie wywaru:

  1. Obieramy cebule z wierzchniej warstwy łupin i odstawiamy do wysuszenia.
  2. Po wysuszeniu przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
  3. Zagotowujemy przez około 20 minut na wolnym ogniu.
  4. Przecedzamy całość przez gazę, ściereczkę do sera lub cedzak.
  5. Takim wywarem podlewamy lub opryskujemy rośliny - zarówno te ozdobne, jak i warzywa i owoce.
  6. Ta mieszanka chroni przed grzybicami.
  7. Jest szczególnie polecana przy podlewaniu i opryskiwaniu pomidorów - uodparnia przeciwko przędziorkom.
  8. Takie opryski z łupin cebuli stosujemy kilkakrotnie - to skuteczny środek w przypadku regularności.

Jak zrobić gnojówkę z łupin cebuli?

Składniki na gnojówkę z łupin cebuli:

  • 3 siatki łupin cebuli (szalotki, białej, czerwonej),
  • 4 litry wody.

Przygotowanie gnojówki:

  1. Obieramy cebule z wierzchniej warstwy łupin i odstawiamy do wysuszenia.
  2. Następnie zalewamy wodą i pozostawiamy na około tydzień lub dwa.
  3. Najlepiej wykorzystać do tego duże beczki lub słoje wystawione na zewnątrz w ogrodzie.
  4. Gnojówkę należy stosować w stosunku 1:10. Rozcieńczamy ją kranówką lub deszczówką.
  5. Jest doskonała do oprysku drzew owocowych.
  6. Skutecznie rozprawia się z mączniakiem rzekomym oraz właściwym.
  7. Zapobiega szarej pleśni w szczególności pojawiającej się na truskawkach.
  8. Dobrze sprawdza się także przy zgniliźnie brunatnej na kapustnych.
  9. To sprawdzony specyfik w przypadku roztoczy i śmietki warzywnej.
  10. Dla wzmocnienia porzeczki i agrestu można stosować ja znacznie częściej, aby zwiększyć plony.

Opryski z cebuli muszą być wykonywane w trakcie umiarkowanej pogody. W czasie upałów są niewskazane ze względu na swoją intensywność.