Warzywa psiankowate mają wysokie wymagania cieplne, jednak produkcję ich rozsady możemy rozpocząć już teraz. Brak szklarni czy inspektu nie przekreśla sprawy – rozsadę pomidorów możemy zacząć produkować w domu. Temperatura pokojowa im sprzyja, należy także zadbać o odpowiednią ilość światła, by rośliny nie były zbyt wybiegnięte.

By zwiększyć intensywność światła oraz długość dnia, a także nieznacznie (o około 1-2°C) podnieść temperaturę wokół roślin, wystarczy zwykła lampka biurowa, świecąca przez 8 godzin w ciągu doby. Początkowo można także zastosować miniszklarenki. Przydatne w późniejszym okresie są też niewielkie skrzynie inspektowe, które można umieścić np. na balkonie.

Warzywa te udadzą się też w uprawie pojemnikowej, zwłaszcza pomidory oraz papryka, ale i miechunka peruwiańska czy miechunka pomidorowa. Tworzą one jadalne jagody okryte skórzastą osłonką.

Niewielkie, kilkugramowe owoce miechunki peruwiańskiej, określanej także rodzynkiem brazylijskim, mają zabarwienie pomarańczowoczerwone, w smaku zaś są słodko-kwaśne. Podobne, ale większe owoce tworzy miechunka pomidorowa. Jednak jej owoce są jadalne dopiero po przetworzeniu.