Aby odkryć, jak ostry smak oddziałuje na nasz organizm, wystarczy ugryźć maleńki kęs papryczki chilli. Najpierw robi się nam gorąco, potem na czole pojawiają się kropelki potu, a nos jest tak zapchany, że aż trudno oddychać.
Zawarta w papryczce kapsaicyna to alkaloid odpowiedzialny za piekący, ostry smak. Co ciekawe, pobudza on komórki nerwowe w ten sam sposób co poparzenie czy uraz mechaniczny, jednak w przeciwieństwie do nich nie uszkadza tkanek. Kapsaicyna ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Według najnowszych badań niszczy komórki rakowe, działa także przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Kapsaicyna jest także składnikiem maści łagodzących bóle stawów i mięśni.
Choć w małych ilościach alkaloid ten jest niegroźny, w dużych dawkach może poważnie zaszkodzić. Kapsaicyny powinni szczególnie unikać chorzy na astmę oskrzelową. Po jej przedawkowaniu mogą wystąpić u nich konwulsje lub silne sinienie skóry. Za ostry smak wielu warzyw i ziół odpowiedzialne są także olejki lotne. To naturalne antybiotyki, które pomagają nam uporać się z groźnymi infekcjami.
Udowodniono, że regularne spożywanie czosnku reguluje pracę serca i łagodząco działa na górne drogi oddechowe. Z kolei szczypiorek ze względu na intensywny, ostry smak liści jest wspaniałą alternatywą dla soli. Ma silne działanie bakteriobójcze i pomaga obniżać ciśnienie, dlatego powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej.
Wielu uprawia nasturcje dla celów ozdobnych, zapominając, że roślina ta ma także wszechstronne zastosowanie w medycynie. Jej jadalne kwiaty i liście zapobiegają infekcjom dróg moczowych i układu oddechowego, a do tego mają ostry smak, przypominający smak rzeżuchy lub rukoli.
Ostre smaki z ziołowej grządki
Gorczycznik posp. Barbarea vulgaris
Liście przypominają w smaku rzodkiewkę, mogą być wspaniałym dodatkiem do sałatek i surówek.
Warzucha lekarska Cochlearia officinalis
Pikantne liście są idealnym dodatkiem do zup i sosów, ale smakują także na surowo w surówkach.
Pieprzyca Lepidium
Słodko-ostre liście smakują najlepiej w surówkach. Wspomagają apetyt i pobudzają przemianę materii.
Cząber ogrodowy Satureja montana
Pieprzne w smaku liście wzbogacają smak potraw z fasolą w roli głównej lub dań jednogarnkowych.
Rdest ostrogorzki Polygonum hydropiper
Liście są ostre, gorzkie i pieprzne w smaku. Używane są jako tradycyjna przyprawa w kuchni japońskiej.
Szczypiorek Allium schoenop.
Zawierające dużo witaminy C liście są smacznym dodatkiem do twarożku lub jajecznicy.
Głodek Draba muralis
Słodko-ostre liście pasują zwłaszcza do sałatek. Roślina należy do rodziny kapustowatych.
Nasturcja Tropaeloum
Zarówno kwiaty, jak i liście tej rośliny są jadalne. Idealne do zup i sałatek lub jako jadalna dekoracja.
Komentarze