Przydomowa hodowla szparagów

  • Właśnie zaczyna się sezon na zielone szparagi. Zawierają więcej składników mineralnych, witamin i związków organicznych niż szparagi białe. Czas założyć własną hodowlę tych zdrowych, modnych warzyw.

  • (zdj.: Fotolia.com)
    (zdj.: Fotolia.com)
  • Szparagi zielone to botanicznie ta sama roślina co szparagi białe, tyle że ich pędy nie są sztucznie bielone w kopcach. Rok przed planowaną uprawą powinniśmy wysiać rośliny na zielony, naturalny nawóz. Polecane są zwłaszcza koniczyna, soja i łubin, które gromadzą azot i głęboko się korzenią. W próchnicznym, dobrze napowietrzonym, luźnym podłożu sadzonki szybko się ukorzeniają i wypuszczają pędy. Pamiętajmy – szparagów nie uprawiamy po szparagach. 

    Szparagów zielonych nie kopaczykuje się, lecz uprawia nad ziemią. Przez to, pod wpływem słońca, wybarwiają się one na zielono. Grube, smaczne łodygi pochodzą od specjalnie selekcjonowanych odmian, jak ‘Primaverde’ (bardzo wczesna).

     

     

    Pielęgnacja roznących szparagów

    Przed pierwszym zbiorem rośliny muszą zgromadzić spory zapas składników pokarmowych, dlatego w pierwszym i drugim roku po posadzeniu pozwalamy roślinom na nieskrępowany rozwój. Jesienią usuwamy ze szparagów zwiędłe liście. Dla polepszenia warunków rozwoju uprawę zasilamy latem dawką półdojrzałego kompostu lub sztucznymi nawozami.

    Dla utrzymania wilgoci w podłożu i ograniczenia chwastów teren uprawy powinniśmy ściółkować. Tu i ówdzie możemy wysiać między rządkami sałatę, kalarepę lub np. fasolkę szparagową. W sezonie szparagi możemy zbierać w zasadzie codziennie. Pędy ścinamy lub wyłamujemy wczesnym rankiem, bo o tej porze zawierają one optymalną ilość substancji odpowiedzialnych za dobry smak.

     

    Uprawa szparagów według "Przepisu na Ogród"

     

    Wyłamywanie nie jest jednak aż tak proste, jak mogłoby się wydawać, i wymaga pewnej wprawy, bo trzeba uchwycić pęd w odpowiednim miejscu. Znajduje się on mniej więcej 2-3 cm nad ziemią, łodyga jest tu delikatna i pozbawiona zdrewniałej skórki. Tak zebrane zielone szparagi nie muszą być już później skracane i obierane.

    Zielone pędy z uprawy ogrodowej bywają raz cieńsze, raz grubsze, za to szybciej się gotują niż białe plantacyjne. Zielone szparagi gotuje się w pęczkach około 15 min, aby były al dente. Można je też jeść na surowo, ale wtedy nie są tak smaczne.

     

    Zakładamy plantację szparagów

    Najlepszą porą na założenie przydomowej plantacji szparagów jest okres wiosenny, czyli od kwietnia do połowy maja. Szparagi sadzimy do rowka szerokości jednego metra i głębokości około 25 cm, długość rowka ustalamy wedle zapotrzebowania.

    Na dnie rowka usypujemy 10-centymetrową warstwę kompostu, następnie w jego środkowej części, w odstępie 50 cm, prowadzimy dwie rajki. Korzenie szparagów i sadzimy w rajkach w odstępach 40-centymetrowych.

    Rośliny przysypujemy wybraną wcześniej ziemią, tak aby powstała równa grządka. Jeżeli podłoże jest ciężkie, powinniśmy zmieszać je z kompostem. Na koniec grządkę nawadniamy i okrywamy wyściółką ze słomy. 

  • Ulubione 0
  • Zobacz także

  • Na podobny temat

  • 2 komentarze

    • ESC
      2017-05-19T13:16:39+02:00 ESC
      Wczoraj dodawałam komentarz ale widocznie coś nie zadziałało więc napisze raz jeszcze.
      Moje szparagi w ubiegłym roku były kopczykowane no bo wiadome jest że te z białymi łebkami są najlepsze ale że to więcej pracy więc zostały puszczone bez kopców i sobie rosną na zielono. Nasze szparagi są młode bo mają trzy lata i zdecydowanie brakuje im więcej nawozu są delikatne ale smaczne .
      Na stronie Mojego pięknego ogrodu facebook przeczytałam wpis Babci Rosy która pisze że do gotowania szparag potrzeba wysokiego wąskiego garnka nie koniecznie można spokojnie ugotować je w zwykłym. Ja swoje gotuję a potem podsmażam na masełku z bułką tartą albo dodaję do jajecznicy.Można też zawinąć w szynkę i zapiec smacznie i elegancko.W mojej galerii dodałam zdjęcie moich okazów po obraniu. Aha no i dodam że jeśli kupujecie szparagi w sklepie to aby sprawdzić ich świeżość wystarczy delikatnie potrzeć główkę i powąchać jak śmierdzi no to wiadomo :(
    • Mój Piękny Ogród
      2017-05-19T13:41:13+02:00 Mój Piękny Ogród
      Z tamtym komentarzem wszystko w porządku, są to po prostu dwa różne artykuły o szparagach :) Poniżej ten ze wczorajszym komentarzem, pozdrawiamy!

      www.mojpieknyogrod.pl/praktyczny-ogrodnik/artykul/przepis-na-ogrod-uprawa-szparagow

Połącz się z Mój Piękny Ogród

  Konkurs Ogrodnik Doskonały 2017            Zapraszamy do udziału!

 

 

 


 

 Wielki Rodziny Konkurs Ogrodniczy    Pokaż swoją rodzinę w ogrodzie!

 

 

 


 

    Porady na sierpień w ogrodzie

 

 

 


 

 

          Zieleń ogrodowym hitem               w kolekcji Altax Viva Garden!    

 

 

 


 

        Targi Zieleń to Życie 2017                  Zapraszamy od Warszawy           w dniach 31 sierpnia - 2 września   

 

 

   


 

       Lista wydarzeń ogrodniczych                        edycja 2017

 

 

 


 

          Ogrodnicza mapa Polski 

 

 

 


 

  Mój Piękny Ogród na Instagramie!

  


 

    Księżycowy Kalendarz Ogrodnika                          2017

 

 

       

Wideo

Zapowiedź magazynu "Mój Piękny Ogród" 8/2017 Odtwarzaj

Nasi eksperci

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18

tel. 71 376 28 42

Zapis do newslettera

 

„Mój Piękny Ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji oraz ochrony roślin. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.

Porady