Wypustki szparaga są dla niektórych bardzo cennym i smacznym warzywem. Niestety, ich ceny są z reguły dość wysokie, co nie zawsze idzie w parze z jakością. Wypustki szparagów szybko łykowacieją, jeśli nie są przechowywane i sprzedawane w odpowiednich warunkach. Znaczny wpływ na jakość szparagów mają także warunki uprawy – przy zbyt małej ilości wody stają się one włókniste i bardziej gorzkie w smaku.

Przełom kwietnia i maja to czas zbioru szparagów, jednak sezon na nie trwa zbyt długo. Jest to uzależnione od wieku plantacji. Szparag jako roślina wieloletnia jest uprawiany przez 10-12 lat na tym samym stanowisku, jednak pierwsze zbiory można przeprowadzać dopiero w trzecim roku od założenia plantacji. Wówczas mogą one trwać maksymalnie 3 tygodnie, podczas gdy ze starszych roślin wypustki mogą być uzyskiwane przez 5-6 tygodni.

Rosnące bez dostępu światła białe wypustki są delikatniejsze w smaku, jednak ich wartość odżywcza jest mniejsza od wypustek zielonych. Te z kolei zbierane są dopiero po wyrośnięciu ponad powierzchnię gleby, co odnosi się głównie do zawartości witaminy C (średnio 30 mg/100 g świeżej masy) oraz karotenów. Szparagi są jednymi z najbogatszych warzyw w witaminy B1 i B2. Są również niskokaloryczne: 100 g wypustek to zaledwie 18-20 kcal.

Dla chcących samodzielnie uprawiać szparagi, koniec kwietnia to ostatni dzwonek na wysiew nasion w celu uzyskania sadzonek. Ze względu na słabą przepuszczalność wody, nasiona kiełkują dopiero po 5-6 tygodniach, jednak można to trochę przyspieszyć, mocząc je przed wysiewem 2-3 dni w ciepłej wodzie o temperaturze 25-30°C.

Przyśpieszmy wzrost warzyw

Długi okres wschodów i duża rozstawa (30-35x15 cm) sprawia, że należy zadbać o regularne usuwanie chwastów z grządek. Dopiero jesienią przygotowujemy miejsce na właściwą uprawę, które powinno zostać zasilone kompostem w ilości 4-5 kg na m² i płytko przekopane. Wiosną glebę w tym miejscu trzeba głęboko przekopać i rozgrabić, by uzyskać dobrą strukturę.

Sadzonki szparaga uzyskane z zeszłorocznego siewu należy sadzić w rozstawie 100x100 cm, umieszczając je w dołkach średnicy 40 cm i głębokości ok. 15 cm. Karpy należy całkowicie przykryć glebą i utworzyć nad nimi kopczyki. Jednak pierwszymi zbiorami będziemy mogli cieszyć się dopiero za 3 lata, więc, póki co, muszą wystarczyć nam kupne szparagi.