Więcej o roślinie poniżej:
Szczypiorek (Allium schoenoprasum)
kategoria: zioła, cebulowe
stanowisko: słońce, półcień
wysokość: do 30 cm
mrozoodporność: do -20°C
odczyn gleby: lekko zasadowy
preferencje glebowe: żyzna, próchnicza, zasobna w wapń, pulchna
podlewanie: średnio
barwa liści/igieł: zielona
barwa kwiatów: różowa, fioletowa
pokrój: kępiasty
okres kwitnienia: czerwiec-sierpień
wysiew: wiosna
rozmnażanie: cebulki przybyszowe, siew
trwałość liści: sezonowe
zastosowanie: warzywnik, balkony, tarasy, pomieszczenia, roślina jadalna, rabata ziołowa
tempo wzrostu: szybkie
Szczypiorek - sylwetka
Szczypiorek jest blisko spokrewniony botanicznie z cebulą jadalną i czosnkiem, jest jednak zdecydowanie mniej ostry w smaku i nie aż tak intensywny w zapachu.
Forma wzrostu szczypiorku
Z cebulek wybijają 20-, 30-centymetrowe rurkowate liście. Kuliste wiechy kwiatowe są różowe do bladoliliowego i tworzą się od maja do sierpnia. Wytrzymała i świetna do pędzenia jest odmiana ‘Grolau’.
Szczypiorek stanowisko
Szczypiorek dojrzewa najlepiej w słońcu lub półcieniu w podłożu żyznym, próchnicznym i umiarkowanie wilgotnym o odczynie obojętnym. W uprawie współrzędnej dobrze znosi obecność innych ziół, winno się jednak unikać łączenia go z gatunkami kapustnymi i strąkowymi.
Uprawa szczypiorku
Od lutego wysiewamy szczypiorek do szklarni, od II poł. kwietnia do gruntu. Szczypiorek powinno uprawiać się w pierwszym roku po oborniku. W celu rozmnożenia, a także dla podtrzymania witalności roślin uprawy należy najpóźniej co trzy lata dzielić – albo wiosną, albo jesienią. Od czasu do czasu uprawy warto zasilić kompostem.
Zimą szczypiorek można uprawiać na parapecie. W tym celu uprawiane w gruncie po silniejszych mrozach wykopujemy, oczyszczamy ze starych liści i wkładamy na 10-12 godzin do wody o temp. 40°C, aby przerwać spoczynek rośliny i przyspieszyć jej rozwój. Kępki sadzimy do doniczek i umieszczamy w temperaturze pokojowej. Uprawy eksponujemy w jasnym miejscu.
Zastosowanie szczypiorku
Latem szczypiorek zbieramy nawet 5 razy, zimą 3 razy. Pędy ścinamy ok. 2 cm nad ziemią. Szczypiorek pasuje m.in. do zup, sałatek, twarożku.
Porada
Szczypiorek sprawdza się też jako roślina ozdobna, stosowana m.in. jako obwiednia ogrodów ziołowych i warzywnych.
Komentarze