Więcej o roślinie poniżej:

Bylica estragon (Artemisia dracunculus)

kategoria:  zioła, byliny

stanowisko:   słońce

wysokość:  do 1,2 m

mrozoodporność:  do -15°C

odczyn gleby:  obojętny, lekko zasadowy

preferencje glebowe: żyzna, piaszczysto-gliniasta

podlewanie:  średnio

barwa liści/igieł: zielona

barwa kwiatów:  żółtozielona, biała

pokrój: wzniesiony

okres kwitnienia: sierpień-październik

wysiew: wiosna

rozmnażanie: sadzonki zielne, podział kłączy, odrosty korzeniowe, siew

trwałość liści:  sezonowe

zastosowanie:  balkony, tarasy, roślina jadalna, rabata ziołowa

tempo wzrostu:   szybkie

Nazwa gatunkowa dracunculus znaczy po łacinie mały smok. Niegdyś wierzono, że ziele jest skutecznym antidotum na ukąszenia jadowitych zwierząt.

Rośliny estragonu osiągają wysokość od 60 do 150 cm i wyróżniają się wyprostowanym pokrojem. Cienkie łodygi są pokryte podłużnymi listkami, od lipca do września pojawiają się na nich małe zielonożółte kwiaty. Obecnie w uprawie można wyróżnić dwie formy estragonu: rosyjski i francuski, zwany niemieckim. Tylko ostatni wyróżnia się pięknym bukietem aromatów. Pierwszy jest wytrzymalszy, ale gorzki.

Estragon czuje się dobrze w ciepłym, słonecznym miejscu w lekko wilgotnej, próchnicznej ziemi.

Estragon francuski jest rozmnażany przez odrosty korzeniowe lub pędowe sadzonki wierzchołkowe, również przez podział kępy. Potrzeby przeciętnego gospodarstwa domowego zaspokajają już 1-2 roślinki. Estragon rosyjski wysiewamy do gruntu w kwietniu i póśniej przerywamy.

Co cztery lata należy zmieniać miejsce uprawy, gdyż z czasem pędy drewnieją. Do głównych letnich czynności pielęgnacyjnych należy podlewanie i motyczenie. Spulchnianie podłoża ma zapobiec nadmiernym stratom wody z podłoża, na które estragon jest wyjątkowo wrażliwy.

Jesienią roślinki trzeba przyciąć, następnie zabezpieczyć przez mrozem wyściółką ze świerkowych gałązek. Wiosną uprawy warto zasilić kompostem.

Estragon jest polecany m.in. do doprawiania ryb, potraw z drobiu, a także octu, musztardy i sosów.

Estragon, podobnie jak inne zioła, można łatwo podzielić na porcje i zamrozić w zwykłym pojemniku na lód.