Fenkuł na dobre trawienie

  • Chociaż warzywo to jest wciąż mało znane 
w naszym kraju, warto docenić jego wartości 
odżywcze i wyjątkowe walory smakowe.

  • Znajomy widok. Pędy kwiatostanowe kopru włoskiego są podobne do pędów kwiatostanowych kopru ogrodowego
    Zdjęcie 1 z 2
    Znajomy widok. Pędy kwiatostanowe kopru włoskiego są podobne do pędów kwiatostanowych kopru ogrodowego
  • Fenkuł Foeniculum vulgare Mill., zwany również koprem włoskim, jest rośliną pochodzącą ze strefy śródziemnomorskiej, znaną i wykorzystywaną już od starożytności. Należy do rodziny selerowatych, podobnie jak marchew, pietruszka, seler czy koper ogrodowy. Koper włoski jest rośliną dwuletnią. 
W pierwszym roku wegetacji wytwarza zgrubienie cebulowe, natomiast w drugim pędy kwiatostanowe podobne do kwiatostanów kopru ogrodowego. Owoce kopru włoskiego mają przyjemny anyżkowy zapach.

     

    Mimo że fenkuł nie jest popularnym warzywem w naszym kraju, to jednak coraz częściej jest dostępny np. w supermarketach. Jego część jadalna – cebula – może być smażona, duszona, pieczona, gotowana, a także spożywana na surowo. Charakteryzuje się delikatną konsystencją, jej smak zaś zbliżony jest do szparagów. Surowy koper włoski ma lekko anyżkowy zapach, który w czasie obróbki cieplnej niestety się ulatnia. Dzięki zawartości olejków eterycznych (0,2
-2,8%), które nadają fenkułowi delikatny, słodko-anyżkowy aromat, jego spożywanie korzystnie wpływa na procesy trawienne i system nerwowy. Warzywo to jest niskokaloryczne – 100 g zgrubienia cebulowego dostarcza jedynie 32 kcal. Zawartość witamin jest niewielka, jednak fenkuł zawiera sole mineralne wapnia, potasu, magnezu oraz żelaza. Sucha masa stanowi 7-10% świeżej masy, w tym ok. 2% to białka, 1,2% cukry i ponad 1% błonnika.

    Koper włoski jest także rośliną przyprawową. Jego owoce można dodawać do kompotów owocowych, słodkich sosów, kapusty i buraczków ćwikłowych. Olejek uzyskany z owoców fenkuła wykorzystywany jest także w aromaterapii przy dolegliwościach żołądkowych, stosowany do masażu, kąpieli lub inhalacji. Niektóre źródła podają, że olejek ten redukuje cellulitis, wspomaga odchudzanie, wpływa regulująco na cykl miesiączkowy i łagodzi objawy menopauzy.

     

    Koper włoski nie ma specjalnych wymagań pielęgnacyjnych. Można go uprawiać zarówno w polu, jak i pod osłonami, nadaje się także do uprawy w pojemnikach. Stanowisko powinno być dobrze nasłonecznione, gdyż w cieniu gorzej plonuje. Optymalna temperatura wzrostu tej rośliny wynosi 15-20°C, kiełkowania zaś 20-22°C. Koper włoski nadaje się do uprawy z siewu i z rozsady. Nasiona do gruntu wysiewa się od drugiej połowy kwietnia nawet do lipca, a rozsadę sadzi się od połowy maja do połowy czerwca. W zależności od sposobu uprawy zbiór przypada po 8-9 lub 12-13 tygodniach. Do zbioru nadają się rośliny, które wytworzyły 5-8 liści, zgrubienie o średnicy powyżej 10 cm i ciężarze powyżej 200 g. Zgrubienia te można przechowywać nawet przez kilka tygodni, w niskiej temperaturze i wysokiej wilgotności. Przechowywane w temperaturze pokojowej szybko łykowacieją. Uprawa na nasiona wymaga pozostawienia roślin w polu do następnego roku, ale przy wczesnej, wiosennej uprawie wytworzenie pędów kwiatostanowych może nastąpić w tym samym roku.

     

    Cenne owoce

    Surowcem lekarskim kopru włoskiego są owoce, zawierające aż do 6% olejków eterycznych, zwłaszcza anetolu. Dodatkowo zawierają one flawonoidy i znaczne ilości tłuszczów. Olejki eteryczne wspomagają wydzielanie żółci i soku żołądkowego, przez co pobudzają trawienie. Mają one także działanie wiatropędne, przeciwkaszlowe i przeciwskurczowe. Owoce kopru włoskiego wykorzystywane są do różnych mieszanek ziołowych i herbatek. Napar z kopru włoskiego jest wskazany dla niemowląt w przypadkach dolegliwości przewodu pokarmowego, 
np. wzdęć i gazów. Bywa skuteczny przy zwalczaniu objawów grypy 
i przeziębienia, zwłaszcza gdy podaje się go z dodatkiem mleka.

  • Ulubione 0
  • Na podobny temat

  • 0 komentarzy

Wideo

Jak sadzić tulipany Odtwarzaj

Najpopularniejsze

Nasi eksperci

 

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18
tel. 71 376 28 42

Porady

Połącz się z Mój Piękny Ogród

„Mój piękny ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje ogrodów, balkonów i rabat kwiatowych, projekty nowych nasadzeń, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji i ochrony roślin sadowniczych, ozdobnych oraz warzywnych. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.