Fenkuł na dobre trawienie

  • Chociaż warzywo to jest wciąż mało znane 
w naszym kraju, warto docenić jego wartości 
odżywcze i wyjątkowe walory smakowe.

  • Znajomy widok. Pędy kwiatostanowe kopru włoskiego są podobne do pędów kwiatostanowych kopru ogrodowego
    Zdjęcie 1 z 2
    Znajomy widok. Pędy kwiatostanowe kopru włoskiego są podobne do pędów kwiatostanowych kopru ogrodowego
  • Fenkuł Foeniculum vulgare Mill., zwany również koprem włoskim, jest rośliną pochodzącą ze strefy śródziemnomorskiej, znaną i wykorzystywaną już od starożytności. Należy do rodziny selerowatych, podobnie jak marchew, pietruszka, seler czy koper ogrodowy. Koper włoski jest rośliną dwuletnią. 
W pierwszym roku wegetacji wytwarza zgrubienie cebulowe, natomiast w drugim pędy kwiatostanowe podobne do kwiatostanów kopru ogrodowego. Owoce kopru włoskiego mają przyjemny anyżkowy zapach.

     

    Mimo że fenkuł nie jest popularnym warzywem w naszym kraju, to jednak coraz częściej jest dostępny np. w supermarketach. Jego część jadalna – cebula – może być smażona, duszona, pieczona, gotowana, a także spożywana na surowo. Charakteryzuje się delikatną konsystencją, jej smak zaś zbliżony jest do szparagów. Surowy koper włoski ma lekko anyżkowy zapach, który w czasie obróbki cieplnej niestety się ulatnia. Dzięki zawartości olejków eterycznych (0,2
-2,8%), które nadają fenkułowi delikatny, słodko-anyżkowy aromat, jego spożywanie korzystnie wpływa na procesy trawienne i system nerwowy. Warzywo to jest niskokaloryczne – 100 g zgrubienia cebulowego dostarcza jedynie 32 kcal. Zawartość witamin jest niewielka, jednak fenkuł zawiera sole mineralne wapnia, potasu, magnezu oraz żelaza. Sucha masa stanowi 7-10% świeżej masy, w tym ok. 2% to białka, 1,2% cukry i ponad 1% błonnika.

    Koper włoski jest także rośliną przyprawową. Jego owoce można dodawać do kompotów owocowych, słodkich sosów, kapusty i buraczków ćwikłowych. Olejek uzyskany z owoców fenkuła wykorzystywany jest także w aromaterapii przy dolegliwościach żołądkowych, stosowany do masażu, kąpieli lub inhalacji. Niektóre źródła podają, że olejek ten redukuje cellulitis, wspomaga odchudzanie, wpływa regulująco na cykl miesiączkowy i łagodzi objawy menopauzy.

     

    Koper włoski nie ma specjalnych wymagań pielęgnacyjnych. Można go uprawiać zarówno w polu, jak i pod osłonami, nadaje się także do uprawy w pojemnikach. Stanowisko powinno być dobrze nasłonecznione, gdyż w cieniu gorzej plonuje. Optymalna temperatura wzrostu tej rośliny wynosi 15-20°C, kiełkowania zaś 20-22°C. Koper włoski nadaje się do uprawy z siewu i z rozsady. Nasiona do gruntu wysiewa się od drugiej połowy kwietnia nawet do lipca, a rozsadę sadzi się od połowy maja do połowy czerwca. W zależności od sposobu uprawy zbiór przypada po 8-9 lub 12-13 tygodniach. Do zbioru nadają się rośliny, które wytworzyły 5-8 liści, zgrubienie o średnicy powyżej 10 cm i ciężarze powyżej 200 g. Zgrubienia te można przechowywać nawet przez kilka tygodni, w niskiej temperaturze i wysokiej wilgotności. Przechowywane w temperaturze pokojowej szybko łykowacieją. Uprawa na nasiona wymaga pozostawienia roślin w polu do następnego roku, ale przy wczesnej, wiosennej uprawie wytworzenie pędów kwiatostanowych może nastąpić w tym samym roku.

     

    Cenne owoce

    Surowcem lekarskim kopru włoskiego są owoce, zawierające aż do 6% olejków eterycznych, zwłaszcza anetolu. Dodatkowo zawierają one flawonoidy i znaczne ilości tłuszczów. Olejki eteryczne wspomagają wydzielanie żółci i soku żołądkowego, przez co pobudzają trawienie. Mają one także działanie wiatropędne, przeciwkaszlowe i przeciwskurczowe. Owoce kopru włoskiego wykorzystywane są do różnych mieszanek ziołowych i herbatek. Napar z kopru włoskiego jest wskazany dla niemowląt w przypadkach dolegliwości przewodu pokarmowego, 
np. wzdęć i gazów. Bywa skuteczny przy zwalczaniu objawów grypy 
i przeziębienia, zwłaszcza gdy podaje się go z dodatkiem mleka.

  • Ulubione 0
  • Na podobny temat

  • 0 komentarzy

Połącz się z Mój Piękny Ogród

  Konkurs Ogrodnik Doskonały 2016  

 

 


 

            Mój Piękny Ogród na Instagramie!

  


        Księżycowy Kalendarz Ogrodnika 2016

 

 

Wideo

Jak uprawiać truskawki na balkonie Odtwarzaj

Nasi eksperci

 

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18

tel. 71 376 28 42

 

dr inż. Grzegorz Pusz

dr inż. Wojciech Pusz
konsultant sezonowy
Pytania dot. walki z chorobami roślin

środy godz. 17-18

tel. 71 376 28 42 

   e-mail: porady.mpo@gmail.com

Zapis do newslettera

 

„Mój piękny ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji i ochrony roślin. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.

Porady