Witaminowe skarby ogrodu

  • Owoce zbierane z własnego ogrodu są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Znajdziemy w nich mnóstwo cennych minerałów, kwasów organicznych, naturalnych enzymów i witamin.

  • Agrest jest bogaty przede wszystkim w witaminę C, A oraz B1 (zdj.: Adobe Stock)
    Agrest jest bogaty przede wszystkim w witaminę C, A oraz B1 (zdj.: Adobe Stock)
  • Jedną z najważniejszych witamin jest bez wątpienia witamina C. Występuje ona prawie wyłącznie w owocach i warzywach. W 100 gramach cytryny znajduje się jej ok. 50 miligramów, ale w 100 gramach owoców czarnej porzeczki jest jej aż 183 miligramów.

    Witamina C wzmaga wytwarzanie w organizmie kolagenu niezbędnego przy gojeniu się ran i leczeniu złamań. Jest pomocna przy przeziębieniach i osłabieniu, gdyż pobudza układ odpornościowy do walki z chorobami. Witamina C redukuje także ilość złego cholesterolu i jest silnym przeciwutleniaczem, przez co wyłapuje z organizmu bardzo szkodliwe wolne rodniki. Zapotrzebowanie na tę witaminę gwałtownie wzrasta podczas stresu i wysiłku fizycznego.

     


     

    Niestety, witamina C nie jest gromadzona w organizmie, dlatego powinniśmy regularnie ją dostarczać. Możemy oczywiście skorzystać z syntetycznego odpowiednika, ale lepszym i zdrowszym sposobem jest jedzenie świeżych owoców.

    Warto posadzić w ogrodzie takie drzewa i krzewy, których owoce zawierają najwięcej witaminy C. Do takich roślin należą czarna porzeczka, aronia, rokitnik czy róża owocowa. Owoce dzikiej róży i rokitnika zawierają witaminy C najwięcej, jednak nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Ze względu na większe trudności ze zbiorem i przetworzeniem tych owoców są tylko sporadycznie wykorzystywane.

    Najlepszym rozwiązaniem będzie uprawa czarnej porzeczki, z której dodatkowo można zrobić doskonałe konfitury, dżemy, soki, a nawet nalewkę. Warto jednak pamiętać, że witamina C jest wrażliwa na obróbkę termiczną, obecność światła czy nawet zamrażanie. Dlatego też największą wartość mają owoce zerwane prosto z krzewu.

     

    Krzewy o zdrowych owocach

     

    Podobnie wygląda sprawa z malinami czy truskawkami. Są one łatwe w uprawie, a dzięki długiemu owocowaniu możemy mieć dostęp do naturalnych witamin niemalże cały rok. Pierwsze truskawki (podobnie jak jagoda kamczacka) pojawiają się często już na przełomie maja i czerwca. W lipcu i sierpniu owocują porzeczki i agrest, a maliny (np. odmiana ‘Polana’) potrafią owocować niemalże do końca października.

    W czasach, gdy w sklepach króluje wysoko przetworzona żywność zawierająca całe mnóstwo konserwantów, sztucznych aromatów i barwników, posadzenie tylko tych kilku gatunków krzewów będzie najlepszym i jednocześnie najprostszym sposobem na uzupełnienie niezbędnej dawki witamin.

  • Ulubione 0
  • Zobacz także

  • Na podobny temat

  • 0 komentarzy

Połącz się z Mój Piękny Ogród

Newsletter - zapisz się

Zapraszamy do zabawy!

 

 

Zapraszamy do udziału w konkursie

 

 


 

Magazyny ogrodnicze taniej w prenumeracie

  

 

 

 


 

 

 


 

 

 

          Ogrodnicza mapa Polski 

 

 

 

  Mój Piękny Ogród na Instagramie!

  


 

    Księżycowy Kalendarz Ogrodnika                          2018

 

 

Wideo

Zapowiedź październikowego numeru "Mojego Pięknego Ogrodu"! Odtwarzaj

Nasi eksperci

mgr inż. Barbara Bogacz

mgr inż. Barbara Bogacz
nasza stała konsultantka
Pytania dot. uprawy
i pielęgnacji roślin
czwartki godz. 17-18

tel. 71 376 28 42

„Mój Piękny Ogród” to prawdziwa skarbnica wiedzy i inspiracji dla każdego miłośnika przyrody. Znajdziesz tu oryginalne pomysły na aranżacje, a także sprawdzone porady na temat pielęgnacji oraz ochrony roślin. Podpowiemy Ci, jak zadbać o ogród, aby każdego roku prezentował się niepowtarzalnie, zachęcając do wypoczynku w malowniczym otoczeniu.

Porady