Aby uzyskać mięsiste, soczyste korzenie, należy je zbierać po roku uprawy, wykorzystując boczne korzenie do kolejnych wiosennych nasadzeń.

Chrzan wymaga dość głębokich uprawek. Korzenie powinny być możliwie jak najwcześniej sadzone wiosną, jednak przed ich sadzeniem dobrze jest je pobudzić do wzrostu. W tym celu korzenie przenosi się z piwnicy, gdzie były przechowywane, do pomieszczenia o temp. ok. 10°C. Następnie przysypuje się je wilgotnym piaskiem, by wytworzyły pączki przybyszowe, co trwa ok. 2 tygodnie.

Chcąc uzyskać korzenie, z których nie będą wyrastać na całej długości korzenie boczne, należy skórkę przetrzeć ostrym materiałem, pomijając 2 - 3 cm odcinki w górnej i dolnej części. Usuniemy w ten sposób oczka, z których mogłyby wyrastać korzenie boczne.

Zbiór przypada na X - XI. Chrzan przechowuje się w zagłębionych kopcach lub w piwnicach.