Jagoda kamczacka najlepiej rośnie na stanowiskach lżejszych i bardziej piaszczystych. Na ciężkich i mokrych glebach oraz na zacienionym miejscu owoce będą bardziej cierpkie i mało smaczne. Krzewom nie przeszkadzają letnie susze. Gleba pod uprawę jagody nie wymaga wapnowania, bo roślina ta rośnie przy lekko kwaśnym odczynie.

Kolejną zaletą krzewów jest ich łatwa pielęgnacja. Przez pierwsze 5-6 lat po posadzeniu nie wymagają żadnego formowania. Dopiero w dalszych latach wycinamy stopniowo najstarsze gałęzie. Usuwamy przede wszystkim pędy pokładające się, dzięki temu odmładzamy krzew, umożliwiając wyrastanie nowych pędów 
i jednocześnie poprawiając plonowanie.

Jagoda nie wymaga ochrony chemicznej, bo nie jest atakowana przez szkodniki i choroby. Czasami mogą pojawić się jedynie mszyce.

Do dobrego owocowania korzystne jest zasilanie roślin nawozami organicznymi. Korzystnie działa również ściółkowanie korą drzew gleby pod krzewami. Ściółka taka ogranicza wzrost chwastów i stwarza dobre warunki wilgotnościowe dla korzeni.