Owocówki – co to za owady?
Owocówki to niewielkie motyle. Gąsienice tych owadów żerując na owocach czynią duże spustoszenie w uprawach sadowniczych.
Dorosły motyl owocówki składa jaja na zawiązkach owoców w maju. Gąsienice pierwszego pokolenia po zakończeniu żerowania, opuszczają owoc, i część z nich zimuje. Z innych, po przepoczwarczeniu, wylatują motyle drugiego pokolenia. Drugie pokolenie żeruje już na dojrzewających owocach, od lipca do sierpnia. Owocówki zimują w spękaniach kory drzew, oraz w ściółce pod drzewami.
Owocówka śliwkóweczka różni się od jabłkóweczki tym, że młode gąsienice mogą przejść cały rozwój żerując wyłącznie na liściach śliw. Larwy mogą, więc żerować w sadzie nawet, gdy na drzewach nie ma owoców.
Sposoby na zwalczanie owocówek
Oto jedne z najskuteczniejszych:
- zrywanie i niszczenie owoców uszkodzonych przez gąsienice, zanim te przepoczwarzą się w motyle. Uszkodzonych jabłek i gruszek z gąsienicami w środku nie wolno wrzucać na kompost, gdyż szkodnik przezimuje i za rok wyda kolejne pokolenie
- zawieszanie skrzynek dla ptaków ( 10 sztuk na hektar). Zamieszkujące je sikorki bogatki zjadają gąsienice
- stosowanie opasek chwytnych z tektury falistej zakładanych na pniach drzew w maju, i po raz drugi w sierpniu. Kontrolowanie ich co 1-2 tygodnie i niszczenie znalezionych tam gąsienic
- wprowadzanie do sadu naturalnego wroga owocówki - kruszynka (Trichogramma cacoecia), którego larwy żerują na jajach owocówki
- stosowanie biopreparatów zawierających wirusy zabójcze dla owocówki
- stosowanie naturalnych preparatów na bazie powszechnie dostępnych roślin uprawnych oraz chwastów. Oprysk wykonujemy profilaktycznie, gdy zauważymy szkodniki, oraz przed ich wylotem.
Gnojówka ze skrzypu polnego
1 kg świeżego ziela lub 200 g suszu zalewamy 10 l wody. Do oprysku używamy rozcieńczoną wodą w stosunku 1: 4.
Napar z chrzanu
500 g rozdrobnionych, świeżych korzeni, kwiatów i liści zalewamy 10 l wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Stosujemy bez rozcieńczania.
Wyciąg z bylicy piołun
300 g świeżego ziela lub 30 g suszu zalewamy 10 l ciepłej wody. Pozostawiamy na 24 godziny. Do oprysku używamy rozcieńczone wodą w stosunku 1: 20.
Napar z bylicy bożego drzewka
300 g świeżego ziela lub 30 g suszu, pędów i liści zebranych podczas kwitnienia, należy zalać 10 l ciepłej wody i pozostawić na 24 godziny. Do oprysku używamy rozcieńczony wodą w stosunku 1: 1.
Wywar z wrotyczu pospolitego
300 g świeżego ziela lub 30 g suszu zalewamy10 l wody i gotujemy 20 minut. Po ostygnięciu stosujemy bez rozcieńczania.
Wywar z pomidorów
1 kg świeżych pomidorów gotujemy w 10 litrach wody przez około 30 min. Przed zastosowaniem rozcieńczamy wodą w stosunku 1:3.
Komentarze