Spis treści:
Sadzenie dymki
Nadszedł nowy sezon, więc jak co roku zamierzam wysadzić cebulę. Od kilku lat uprawiam odmianę Wolską i jestem z niej zadowolona. Charakteryzuje się ona delikatną budową i drobnym szczypiorkiem o słodko-korzennym smaku.
Młode cebulki wysadzam do gruntu od połowy marca do połowy kwietnia. Zagon przygotowuję w ten sposób, że spulchniam ziemię, a potem znacznikiem robię rządki,w których zamierzam posadzić warzywa. Cebulki umieszczam w około 5-centymetrowych odstępach. Trzymam się tej zasady, bo potem mogę przerzedzać rośliny, nie pozostawiając zbyt dużych luk.
Zbiory i przechowywanie dymki
Pielęgnacja cebuli sprowadza się do odchwaszczania, spulchniania ziemi i okresowego podlewania. Na początku lipca roślina kończy okres wegetacji i zmienia kolor łusek na złotożółty. Szczypior więdnie i kładzie się na ziemi. Wtedy można już rozpocząć zbiory. Warzywa wyrywami oczyszczam z korzeni. Staram się zachować szczypior, ponieważ jest potrzebny do wiązania cebuli w warkocze lub pęczki. Splecione rośliny zawieszam na haku w przewiewnym miejscu. Gdy wyschną, składam je do plastikowych, ażurowych skrzynek, które umieszczam w spiżarni. W zimie zbiory regularnie przeglądam i odrzucam uszkodzone sztuki. Zdarza się to rzadko, gdyż dobrze wysuszona i przechowywana cebula wytrzymuje bez problemów aż do maja.
Jak zrobić siewki?
Dymkę do sadzenia produkuję samodzielnie. Wiosną wysiewam nasiona wprost do gruntu. W razie potrzeby przerywam wschody. Gdy siewki dojrzeją, wyrywam je i oczyszczam z ziemi oraz szczypiorku. Dokładnie je suszę, a przez zimę przechowuję w starej pończosze zawieszonej przy kaloryferze. Na wiosnę są gotowe do sadzenia.
Katarzyna Chyra
Komentarze