Kiedy na rabatach królują rośliny cebulowe sadzone jesienią, wiem że już pora przenieść do gruntu te kwitnące latem. Wiosną wysadzam mieczyki, irysy, kalie i niektóre odmiany lilii.

Niezbędne narzędzia

W pracy pomaga mi sadzarka do cebul. Przy jej zakupie zwracałam uwagę na grubość materiału, z jakiego została zrobiona. Im grubszy metal, tym sadzarkę łatwiej wbija się w glebę i narzędzie się nie gnie. Dodatkowo dzięki miarce można wykopać dołek na odpowiednią głębokość.

Zaprawianie

Przed sadzeniem podziemne części roślin moczę w substancji konserwującej, która je chroni przed groźnymi infekcjami grzybowymi.

Koszyki

Cebule sadzę w koszyki. Jeśli mi ich zabraknie, używam doniczek i pojemników plastikowych, w których wycinam otwory dla korzeni i do odprowadzania wody. Koszyki umieszczam w ziemi na głębokości trzy razy większej niż ich objętość. Jeśli nie mam pewności czy dana głębokość wystarczy do ochrony przed mrozem, dosypuję dodatkową warstwę gleby.

Pielęgnacja roślin

W trakcie sezonu dbam o odpowiednią wilgotność gleby – spulchniam ją i regularnie nawożę. Po przekwitnięciu i uschnięciu liści, cebule wykopuję i przechowuję w suchym i chłodnym miejscu.